top of page

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Λιγότεροι φόροι, περισσότερη άμυνα


Σταύρος Παπαντωνίου

12.09.2020 • 10:57 πμ

Στις 7 η ώρα το βράδυ στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Βελλίδειο στρέφονται τα βλέμματα, όπου ο πρωθυπουργός θα κάνει την κεντρική ομιλία του στο φετινό φόρουμ της ΔΕΘ, ξεδιπλώνοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα για το αμέσως επόμενο διάστημα. Εκεί είναι και το «κλειδί» της ομιλίας του, καθώς ο πρωθυπουργός εν μέσω τριών παράλληλων κρίσεων –ελληνοτουρκικά, κορωνοϊός και προσφυγικό– δεν μπορεί παρά να πηγαίνει σε αυτή τη φάση βήμα βήμα, ώστε να βγει η χώρα από την πολλαπλή καταιγίδα.

Οι τρεις κρίσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Μητσοτάκης έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, το οποίο εν πολλοίς αντιλαμβάνονται και οι πολίτες που εξακολουθούν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση: οφείλονται όλες σε εξωγενείς παράγοντες και η εξέλιξή τους δεν είναι αποκλειστικά στο χέρι της κυβέρνησης. Αντίθετα, η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που προέκυψε από τον κορωνοϊό, είναι αποκλειστικά θέμα που μπορεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση, εντός βεβαίως λογικών ορίων, καθώς δεν υπάρχει κάποιο «λεφτόδεντρο», όπως έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Συνεπώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει σήμερα το βράδυ στο Βελλίδειο, ακριβώς σε αυτό τον τομέα, γνωρίζοντας πως θα αποτελέσει κεντρικό βαρόμετρο για την κυβέρνησή του, ώστε η εκκίνηση να γίνει, ει δυνατόν, από το πιο πλεονεκτικό σημείο για το 2021. Η άποψη άλλωστε που κυριαρχεί στο Μαξίμου είναι πως η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη, αρκεί φέτος να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός όσο το δυνατόν πιο αλώβητη και με την κοινωνία όρθια.

Κεντρικός άξονας συνεπώς της ομιλίας του πρωθυπουργού θα είναι η ενίσχυση όσων επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, προσφέροντας ένα «σωσίβιο» μέχρι να φανεί ξανά η στεριά. Από τα χείλη του πρωθυπουργού θα ακουστούν γι’ αυτό τον σκοπό συγκεκριμένα μέτρα, όπως η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Τα μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων θεωρούνται κομβικά και για ακόμα έναν λόγο, απολύτως συνυφασμένο με τους κυβερνητικούς στόχους: τη συγκράτηση της ύφεσης πέριξ του 8%, όπως έχει πει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, και της ανεργίας περίπου στο ποσοστό του 18%. Σε αυτή την περίπτωση στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν πως το 2021 θα ξεκινήσει με πιο ευνοϊκούς όρους ώστε να επιτευχθεί, με την ύφεση της πανδημίας, η επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ψηφοφορία για Πολάκη

Η συγκυρία επιβάλλει εκτενή αναφορά και στα ελληνοτουρκικά και στην προαναγγελθείσα ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας, όπως σκιαγραφήθηκε άλλωστε από την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου των χωρών του Νότου. Οι αναφορές του πρωθυπουργού θα κινηθούν σε τρεις άξονες: εξοπλιστικά, ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω 5.000 προσλήψεων ΕΠΟΠ, αλλά και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Τέλος, μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του κόμματος της Ν.Δ. με την απουσία βουλευτών από την ψηφοφορία για την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη. Η απουσία 88 βουλευτών από μια ψηφοφορία τέτοιας φύσης έφερε μεγάλη γκρίνια, με τον κ. Γεραπετρίτη να δηλώνει πως θα ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια θέματα.

πηγη καθημερινη

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page