top of page

Κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα αναδρομικά των συντ


Κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα αναδρομικά των συνταξιούχων, μετά και την απόφαση του ΣτΕ.

«Εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους, μέσα στο 2020, θα δοθούν τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις, όπως είχε δεσμευτεί. Βάσει της απόφασης λοιπόν, πρόκειται για ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ και αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και το δικαίωμα επεκτείνεται και στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Η εν λόγω απόφαση αφορά περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχους. Σημειώνεται ότι δικαστικά είχαν προσφύγει 250.000 συνταξιούχοι.

© Φωτογραφία : SOOC / Fragiskos Samsas

Σταϊκούρας: Όλοι οι συνταξιούχοι θα λάβουν τα αναδρομικά - Τα σενάρια για την καταβολή τους

«Με την ίδια τόλμη που η κυβέρνηση θα αποδεσμεύσει το συγκεκριμένο ποσό μέχρι τέλος του έτους, είμαι υποχρεωμένος να πω ότι η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Δεν υπάρχουν λοιπόν, περιθώρια για την ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων αυτού του είδους» υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι οι συνταξιούχοι δεν χτυπήθηκαν από την κρίση της πανδημίας το ίδιο με άλλες κατηγορίες και η κυβέρνηση οφείλει να κρατά δημοσιονομικές ισορροπίες.

«Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα και επικουρικές συντάξεις» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η επιλογή για εφάπαξ ποσό αποτελεί πολιτική επιλογή και ζήτησε από τους συνταξιούχους αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Επίσης επισήμανε πως «οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για τους ανέργους, για τους εργαζόμενους, ο κόπος των οποίων χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό. Θα ήταν άδικο για τις επόμενες γενιές».

Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα υπό το βάρος και της παρούσας κρίσης, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει η δυνατότητα για την εφάπαξ καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους.

© Φωτογραφία : SOOC / Menelaos Myrillas

Η «ακτινογραφία» του ασφαλιστικού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι

Μάλιστα, τόνιζαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει αυξημένες ανάγκες που γεννιούνται αφενός από τις προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα και αφετέρου από εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται περαιτέρω στήριξη σε ανέργους, εργαζομένους και ελεύθερους επαγγελματίες, ιδίως στο εμπόριο, στην εστίαση και στον τουρισμό, που είδαν κατακόρυφη πτώση των εσόδων και των αποδοχών τους, λόγω του αναγκαστικού lockdown και της μείωσης του τζίρου που προκάλεσε η πανδημία.

«Επιπλέον, οι συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις επιβάλλουν την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, χωρίς εκπτώσεις και με σαφές δημοσιονομικό κόστος το οποίο θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι για να μπορεί η χώρα να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι κάθε επιβουλής» εξηγούσαν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι συνταξιούχιο θα λάβουν αναδρομικά 11 μηνών και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page