top of page

Διακήρυξη από την "Αγωνιστική ΕΝότητα Ανεξάρτητων Ηθοποιών" (ΑΕΝΑΗ)

Αγωνιστική ΕΝότητα Ανεξάρτητων Ηθοποιών (ΑΕΝΑΗ)

Παράταξη για τις εκλογές στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Διακήρυξη

Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια που επιχειρεί να περιορίσει και να λογοκρίνει την τέχνη. Στεκόμαστε ενάντια στην ρατσιστική, την φασιστική, την ομοφοβική, την έμφυλη βία. Στεκόμαστε απέναντι στην αδιαφάνεια και σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Είμαστε υπέρ μιας ανοιχτής και δημιουργικής τέχνης, μιας ανοιχτής και δημιουργικής κοινωνίας.


Πανδημία:

Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης για όλους. Οι συνέπειες της πανδημίας είναι και θα παραμείνουν εδώ το φετινό καλοκαίρι και τον δύσκολο επερχόμενο χειμώνα. Θα διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέτρα στήριξης όλων των Ηθοποιών.

Να συμπεριληφθούν όσοι δεν έχουν ενταχθεί στο μέτρο στήριξης ειδικού σκοπού ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις. Χωρίς κανένα διαχωρισμό με βάση το είδος της σύμβασης.

Να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας στο σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.

Η επόμενη μέρα μέσα στην πανδημία:

Να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για τη θερινή περίοδο και για την επικείμενη χειμερινή σεζόν, χωρίς αποκλεισμούς.

Να εξεταστούν οι δυνατότητες αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Εφεξής η επιλογή σχημάτων που θα μετέχουν σε εκδηλώσεις του ΥΠΠΟ να γίνονται κατόπιν πρόσκλησης ενδιαφέροντος, χωρίς να αποκλείονται ΑΜΚΕ, ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ, με διαφανή κριτήρια και σε καμία περίπτωση με απευθείας ανάθεση.


Συλλογική Σύμβαση Εργασίας:

Θα αγωνιστούμε για την διατήρηση των Συμβάσεων Εργασίας σε Εθνικό, ΚΘΒΕ και ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και διεκδικούμε Συλλογικές Συμβάσεις σε ΟΛΟΥΣ τους κλάδους εργασίας μας που να λαμβάνουν υπόψη τις δυσκολίες και τις ανάγκες του επαγγέλματος. Η επαγγελματική κατοχύρωση του Ηθοποιού πρέπει να του επιτρέπει να ζει με αξιοπρέπεια από την δουλειά του και ταυτόχρονα να μπορεί να είναι καλλιτεχνικά δημιουργικός, γι’ αυτό οι ΣΣΕ είναι Ο ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΧΟΣ. Πρέπει να θέτουν ένα σωστό και δίκαιο πλαίσιο κανόνων και όρων εργασίας και αμοιβής των Ηθοποιών σε όλους τους θεατρικούς χώρους (μεγάλους, μεσαίους και μικρούς), τον Κινηματογράφο, την Τηλεόραση, τις Εκφωνήσεις, την Εκπαίδευση.

Έλεγχος από το σωματείο σε κάθε θεατρική δουλειά και τηλεοπτική δουλειά ώστε κάθε ηθοποιός να καλύπτεται από συμβόλαιο και να πληρώνεται τις πρόβες.

Εναλλαγή των απασχολουμένων Ηθοποιών και υποχρεωτική χρησιμοποίηση επαγγελματιών σε ποσοστό τουλάχιστον 80% για όλους τους δημοσίους οργανισμούς και τις επιχορηγούμενες παράγωγες.

Επίσης σκοπεύουμε να ξανανοίξουμε την συζήτηση για τη δημιουργία Εισπρακτικού Φορέα για τις αμοιβές των ηθοποιών.


Παιδεία:

Ανώτατη δημόσια δωρεάν καλλιτεχνική παιδεία.

1) Πρόταση για Πανεπιστήμιο Παραστατικών τεχνών, αποδεσμευμένο από τις πανελλαδικές εξετάσεις κατά τα πρότυπα της ΑΣΚΤ, με εισαγωγικές εξετάσεις μέσω ακρόασης στο μάθημα της υποκριτικής τέχνης, κατάθεσης επαγγελματικού φακέλου (βιογραφικό) και συνέντευξης.

2) Υπεράσπιση του κύρους της ΚΥΑ (ΦΕΚ 13 3196/2/8/2018) που προσφέρει ισοτίμηση στο σύνολο των πτυχίων των αποφοίτων των δραματικών σχολών των αναγνωρισμένων από το ΥΠΠΟΑ ως το 2003, διορθώνοντας μια αδικία ετών. Διεύρυνση της ισοτίμησης για τα έτη από το 2003 ως σήμερα μέσω της αναβάθμισης ακαδημαϊκών προσόντων (διαδικασία εξομοίωσης) μέσα από τα πανεπιστήμια. Επίσης επέκταση της ΚΥΑ ώστε να συμπεριλάβει όλους τους αποφοίτους των αναγνωρισμένων σχολών του 2003.

3) Σύσταση - δημιουργία επαγγελματικού περιγράμματος και πιστοποίηση προσόντων με σκοπό την οριοθέτηση του επαγγέλματος /ειδικότητας α) ως καλλιτέχνης ηθοποιός β) ως καθηγητής υποκριτικής τέχνης.


Καταπολέμηση των παθογενειών σε ασφαλιστικά θέματα:

Στο πλαίσιο της καταπολέμησης των παθογενειών που μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα, απαιτούμε από το Υπουργείο Εργασίας να ενεργοποιήσουν άμεσα την επιθεώρηση εργασίας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΕΦΚΑ κατά της ανασφάλιστης και της υποδηλωμένης εργασίας (ωρομίσθια απασχόληση) σε όλα τα στάδια προετοιμασίας και υλοποίησης των παραγωγών (επιχορηγούμενων και μη), σε πρόβες, παραστάσεις, γυρίσματα κλπ.

Θα παρέμβουμε μέσω του ΣΕΗ σε Υπουργείο Εργασίας και ΕΦΚΑ για να ενταχθεί και πάλι το αυξημένο ασφάλιστρο του ηθοποιού στα βαρέα ένσημα και να διορθωθούν οι αδικίες που έφερε η εσφαλμένη ερμηνεία του ασφαλιστικού νόμου του 2015 που αυξάνει τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης κ.ά.

Επίσης θα επιδιώξουμε με παρεμβάσεις μας στο ΙΚΑ να ρυθμιστούν χρόνιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που αφορούν στην ασφάλισή μας και ταλαιπωρούν αναίτια τους συναδέλφους.


Μητρώο Καλλιτεχνών:

Το πρώτο και κυρίαρχο ζήτημα που έχει να κάνει με το μητρώο καλλιτεχνών και δημιουργών, είναι ο σκοπός, η νομική του υπόσταση, η χρήση και το περιεχόμενό του. Αν και η αρχική του αποστολή φάνηκε να είναι η χρήση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κάθε ηθοποιός που εγγράφεται στο Μητρώο πρέπει να γνωρίζει αν αυτό παρέχει ενός είδους κατοχύρωση για τον ίδιο και με ποιόν τρόπο. Το Μητρώο οφείλει να διαμορφωθεί και να λειτουργήσει ως χρήσιμο εργαλείο για τη χαρτογράφηση και οργάνωση του κλάδου μας, όπου εκτός από την καταγραφή των ανθρώπων θα μπορούσε να μας χρησιμεύσει μακροπρόθεσμα και για την ενσωμάτωση κανόνων στο επαγγελματικό και εργασιακό τοπίο. Η Πολιτεία πρέπει να είναι ξεκάθαρη στις προθέσεις της και στην οργάνωσή του για να μην εξελιχθεί σε φιάσκο κι εμείς να διεκδικήσουμε ότι θα λειτουργεί προς όφελός μας κι όχι υπέρ άλλων σκοπιμοτήτων.

Γενναιά αύξηση της χρηματοδότησης του Υπουργείου Πολιτισμού υπερδιπλάσια σε ποσοστό από το κρατικό προϋπολογισμό.

Ενίσχυση μέσω των Επιχορηγήσεων των περιοδειών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό


Διαφάνεια:

Το αίτημα της διαφάνειας είναι για μας πολύ σημαντικό. Όλες οι διαδικασίες πρέπει να είναι ανοιχτές, χωρίς απ’ ευθείας αναθέσεις. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει στις ακροάσεις στους κρατικούς φορείς, που πρέπει να γίνονται με διαφάνεια, χωρίς αποκλεισμούς και να μην είναι προσχηματικές.

Ανοιχτοί διαγωνισμοί για τις καλλιτεχνικές και διοικητικές θέσεις των Δημοσίων Οργανισμών (όχι διορισμοί) με προκηρύξεις κατά τα πρότυπα των Ευρωπαϊκών χωρών. Ιδιαίτερη μέριμνα χρειάζεται για τις καλλιτεχνικές θέσεις, όπου το σύστημα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης υποκριτικής τέχνης εντός των ορίων της χώρας πρέπει να συνυπολογίζεται στα κριτήρια.

Διεκδικούμε δημόσια ανακοίνωση του θεματικού πλαισίου και των κριτηρίων, βάσει των οποίων θα επιλέγουν οι προτάσεις στα Φεστιβάλ, πριν τη κατάθεση των προτάσεων.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ:

Επικαιροποίηση του καταστατικού του ΣΕΗ με τη σύγκληση καταστατικής συνέλευσης έτσι ώστε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του σωματείου να αποκτήσει σύγχρονη μορφή.

Διαφάνεια στην λειτουργία των διοικητικών συμβουλίων, με καταγραφή ήχου και εικόνας για αρχειακή χρήση.

Ουσιαστική καταγραφή στο μητρώο του σωματείου των ενεργών μελών.

Συνεργασία του ΔΣ του ΣΕΗ με το ΔΣ του ΤΑΣΕΗ στα θέματα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας.

Δημιουργία υπηρεσίας που θα παρακολουθεί τις αλλαγές στη νομοθεσία και τις αποφάσεις που μας αφορούν σε ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, Υπουργεία Εργασίας, Παιδείας, Πολιτισμού κλπ. για να ενημερώνει και να συμβουλεύει τους συναδέλφους για θέματα μισθολογικά, ασφάλισης, ανεργίας, επιδομάτων, προκηρύξεων κλπ.


Επίσης:

Θα επιδιώξουμε ενεργή συμμετοχή του ΣΕΗ στην προσπάθεια επαναλειτουργίας του Θεατρικού Μουσείου όπως και σε κάθε προσπάθεια που αφορά το καλό της Τέχνης μας.

Η θητεία της προηγούμενης διοίκησης του ΣΕΗ κάθε άλλο παρά επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί. Κι όμως, η διοικούσα παράταξη διεκδικεί ξανά την ψήφο των Ηθοποιών. Με ποιο πρόγραμμα, άραγε; Με τις ίδιες δεσμεύσεις που πάλι δεν θα υλοποιηθούν; Με τρόπους και πρακτικές που αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές και στο παρελθόν; Με αποκλεισμούς κι επίδειξη ισχύος; Με την προσπάθεια να μεταθέτει τις ευθύνες της σε όλους τους άλλους;

Θα ήταν καλύτερα να μάθει να ακούει και να εμπιστεύεται και τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Τέσσερα χρόνια τώρα η κατάσταση για τους εργαζόμενους ηθοποιούς δεν παραμένει απλώς στάσιμη, χειροτερεύει με γρήγορους ρυθμούς. Ήρθε η στιγμή να μάθουμε να συνεργαζόμαστε!

Συμμετέχουμε στις εκλογές του Σωματείου για να φέρουμε αέρα ανανέωσης και αναζωογόνησης των διαδικασιών, αλλά κυριότερα την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας τού Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.


Θέλουμε ένα Σωματείο ανοιχτό, φιλόξενο, δημοκρατικό, μαχητικό, με διαφανείς λειτουργίες, χωρίς αποκλεισμούς και παραταξιακές περιχαρακώσεις. Και γι’ αυτό θα επιδιώξουμε ανοιχτές διαβουλεύσεις και ζυμώσεις με τους συναδέλφους για όλα τα σημαντικά ζητήματα του κλάδου.

Ήρθε η ώρα να ξαναβρεθούν οι ανάγκες των Ηθοποιών πάνω από σκοπιμότητες και άγονες αντιπαραθέσεις

Ήρθε η ώρα να αναπτερωθούν οι Ελπίδες μας και να δούμε Αποτελέσματα.

Ήρθε η ώρα για την ψήφο στους Α.ΕΝ.Α.Η

Γιατί ήρθε η ώρα οι Δημοκρατικές διαδικασίες να πάρουν την κυρίαρχη θέση στις διαδικασίες του σωματείου μας.


Αγωνιστική ΕΝότητα Ανεξάρτητων Ηθοποιών (ΑΕΝΑΗ) 
Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page