top of page

Και λάθος και παράνομες πάνω από 230.000 επικουρικές συντάξεις!


Παράνομες και λανθασμένες είναι οι -συνολικά 236.274- επικουρικές που έλαβαν «αυξήσεις» την περασμένη Τρίτη 2 Ιουνίου, λόγω των παράνομων μειώσεων που είχαν υποστεί στα μέσα του 2016, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος.

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ και τον κ. Μητρόπουλο, «οι συνταξιούχοι είδαν τις επικουρικές του Ιουνίου 2020 υπολογισμένες βάσει των περικοπών των ν. 4051/2012 και 4093/2012, οι οποίες όμως έχουν κριθεί αμετάκλητα αντισυνταγματικές με την υπ’αριθ. 2287/2015 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ»!

Με βάση την ανάλυση της ΕΝΥΠΕΚΚ, κανονικά από τις επικουρικές θα έπρεπε να είχαν αφαιρεθεί οι παράνομες μειώσεις και να είχαν συνυπολογιστεί τα «δώρα» που καταργήθηκαν με τους αντισυνταγματικούς νόμους του 2012. Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή, από τις 237.274 επικουρικές οι οποίες αναπροσαρμόστηκαν, παρακρατήθηκε παράνομα ποσοστό από 3% έως 10%, ανάλογα με το ποσό της κάθε σύνταξης, ως Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ). «Η εισφορά αυτή», επισημαίνει ο κ. Αλ. Μητρόπουλος, «έχει κριθεί αμετάκλητα αντισυνταγματική με τις υπ’αριθ. 244/2017 και 32/2018 αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

«Ο e-ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΕΑΕΠ) προέβη στον λανθασμένο υπολογισμό της σύνταξης Ιουνίου 2020, ενώ αναμένεται η έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο Επικρατείας επί της πιλοτικής δίκης που συζητήθηκε στις 10-1-2020, γεγονός που συνιστά εμμέσως και παρέμβαση σε εκκρεμούσα δίκη ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανάλυση της ΕΝΥΠΕΚΚ.

Για τους λόγους αυτούς η επιστημονική ομάδα της ένωσης, της οποίας επικεφαλής είναι ο κ. Μητρόπουλος, συνέταξε και προτείνει σε όλους τους συνταξιούχους του πρώην ΕΤΕΑΕΠ να καταθέσουν Δήλωση Επιφύλαξης – Αίτησης. Την αίτηση μπορούν να βρουν στον ιστότοπο της ΕΝΥΠΕΚΚ (enypekk.gr). «Η ΕΝΥΠΕΚΚ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της, «καλεί όλους τους συνταξιούχους, όλους τους ασφαλισμένους και ολόκληρη την κοινωνία να μην ανεχθούν περαιτέρω εμπαιγμό στο ζήτημα της επιστροφής των παράνομων και αντισυνταγματικών περικοπών, και να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους».

Ν. Χατζητσάκος εφημερίδα «δημοκρατία»

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page