top of page

Προβληματισμός για το μνημείο Γενοκτονίας Ποντίων στον Πειραιά (βίντεο)


Την Κυριακή το πρωί στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά, πραγματοποιήθηκαν με κάθε επισημότητα τα αποκαλυπτήρια του περίφημου μνημείου…. Γενοκτονίας των Ποντίων που χρηματοδότησε ο εφοπλιστής και πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος από την πλευρά της μητέρας του έχει καταγωγή από την οικογένεια των Υψηλάντηδων του Πόντου.

Το μνημείο με την ονομασία «Πυρρίχιο Πέταγμα» είναι δημιουργία του εικαστικού Παναγιώτη Τανιμανίδη, μια σύνθεση από ανοξείδοτο χάλυβα διαστάσεων 7χ15 μέτρων και ο ίδιος το χαρακτηρίζει γλυπτό μέσα στο γλυπτό και το περιγράφει σαν ένα τεράστιο κύμα που ξεκινά από τον Πόντο και καταλήγει στον Πειραιά. Κάτω από το γλυπτό υπάρχει ένας βωμός.

Ωστόσο προβληματισμός επικρατεί ακόμα και ανάμεσα σε Πόντιους καθώς υπάρχει κόσμος που δεν κατανοεί την αισθητική του καλλιτέχνη και το μνημείο από μακρυά δεν παραπέμπει σε οτιδήποτε Ποντιακό, πόσο μάλλον για γενοκτονία.

Από την άλλη επικρατεί επίσης προβληματισμός για την αναγκαιότητα δημιουργίας στον Πειραιά ενός μνημείου αφιερωμένου μόνο στους Πόντιους, ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνουν ορισμένοι, ενώ είναι γνωστό ότι το λιμάνι του Πειραιά δέχθηκε το σύνολο των προσφύγων από όλη την Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη…

Δημήτρης Παντέλας

Μνημείο Γενοκτονίας Πειραιά, Μνημείο Ποντίων

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page