top of page

«Έρχεται» το 5G στην Ελλάδα. Υπεγράφη από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη


Υπεγράφη από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Στέλιο Πέτσα η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον νέο Χάρτη Συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος, με τον οποίο ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ελλάδα.

Το μεγάλο στοίχημα, όπως έχει συζητηθεί μέχρι σήμερα είναι τα ζητήματα ασφάλειας των υπηρεσιών και προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Είναι κοινή παραδοχή, πως το 5G θα εγείρει ζητήματα σχετικά με τις παραβιάσεις δεδομένων και η προσπάθεια που γίνεται αυτή την περίοδο είναι να αναπτυχθούν τα κατάλληλα ζητήματα για την προστασία.

Παράλληλα, το βασικό μειονέκτημα σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές (3G, 4G) είναι πως παρά το γεγονός ότι θα μεταδίδονται τεράστιοι όγκοι δεδομένων με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, η εμβέλεια του δικτύου θα είναι μικρότερη. Για τον λόγο αυτό, απαιτούνται πολύ περισσότεροι πυλώνες κινητής τηλεφωνίας. Αυτό το τελευταίο έχει προκαλέσει και τις ανησυχίες για την ακτινοβολία και τους κινδύνους που μπορεί αυτή να επιφέρει στην υγεία. Έχει οδηγήσει ωστόσο και στις αναμενόμενες θεωρίες συνομωσίας και αυθαίρετα συμπεράσματα.

Η απόφαση της Καλαμάτας

Οι ανησυχίες αυτές οδήγησαν πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο της Καλαμάτας σε μια κίνηση που προκάλεσε εντύπωση. Συγκεκριμένα, μετά από αντιδράσεις των κατοίκων της πόλης για πιθανές παρενέργειες και μετά από μια τρίωρη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, αποφασίστηκε η διακοπή της πιλοτικής εφαρμογής του 5G, εν μέσω επευφημιών από πολίτες που βρίσκονταν μέσα στο δημαρχείο.

Πιερρακάκης: Ο έλεγχος ακτινοβολίας για το 5G δεν εμπνέει ανησυχία

Αμέσως μετά την απόφαση που προκάλεσε εντυπώσεις, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, εξέδωσε ανακοίνωση επιχειρώντας να απαντήσει στα ερωτηματικά που είχαν δημιουργηθεί.

Όπως αναφέρεται, «ο αναπτυξιακός νόμος περιλαμβάνει σαφείς διατάξεις για την αδειοδότηση κεραιοσυστημάτων και έλεγχό τους και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στη βάση των οδηγιών που έχουν εκδώσει διεθνείς οργανισμοί και του πλαισίου που έχει ορίσει η Ε.Ε”.

Παράλληλα, αναφορικά με τους ελέγχους για τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην Ελλάδα, το υπουργείο ανέφερε πως «πραγματοποιούνται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), η οποία διενεργεί τακτικά μετρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που εξέδωσε η ΕΕΑΕ στις 12 Μαρτίου 2019, το 2018 δεν διαπιστώθηκαν εντός αστικού ιστού, σε καμία περιοχή της χώρας, υπερβάσεις των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως αυτά ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία. Επιπροσθέτως, η ΕΕΑΕ διαθέτει κινητές μονάδες, ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη δοθεί σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην περιοχή τους».

Ξεκαθαρίζοντας πως τα σύγχρονα ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα εντάσσονται στη στρατηγική της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις επενδύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων 5G και προχωρά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στις 3 Δεκεμβρίου του 2019, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αφού συνεδρίασε, εξέδωσε ένα κείμενο συμπερασμάτων, αναφέροντας πως το 5G αποτελεί εξέλιξη της τεχνολογίας του 4G και θα οφελήσει την επιχειρηματικότητα και τις δημόσιες παροχές, τις τηλεπικοινωνίες και άλλους τομείς της οικονομίας.

Παράλληλα, στο ίδιο κείμενο, αναγνωρίζει την ανάγκη επίτευξης των φιλόδοξων στόχων του σχεδίου δράσης για το 5G που έχει εγκριθεί το 2016 και όσων προβλέπει ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε μεταξύ των κρατών μελών. Υπενθυμίζει, δε, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει έναν νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση και τον μετριασμό των κινδύνων στον κυβερνοχώρο, που συνδέονται με το 5G, αναφορικά με ένα υψηλό επίπεδο ασφαλείας δικτύων και πληροφοριών σε ολόκληρη την Ένωση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τονίζει πως τα δίκτυα 5G θα αποτελέσουν μέρος της κρίσιμης υποδομής για τη λειτουργία και διατήρηση ζωτικών κοινωνικών και οικονομικών λειτουργιών , ενώ ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση ανάπτυξη των δικτύων ώστε να προσφέρουν στους πολίτες λύσεις που συμβάλλουν στην βελτίωση βασικών τομέων, όπως η ενέργεια, η υγειονομική περίθαλψη, η γεωργία κ.α. Παράλληλα, ωστόσο, τονίζει πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, τόσο στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, όσο και στους κινδύνουν που συνδέονται με τις αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των 5G και άλλων κρίσιμων δημοσίων και ιδιωτικών συστημάτων και υπηρεσιών.

Θ. Σαμαράς: Ο αριθμός των κεραιών δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου αν τηρούνται τα όρια

Το News 24/7 απευθύνθηκε στον Θεόδωρο Σαμαρά, καθηγητή του τομέα εφαρμογών Φυσικής και Φυσικής Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

-Τι διαφορά έχουν τα δίκτυα 5G σε σχέση με τα υπάρχοντα που χρησιμοποιούνται στη χώρα;

Τα δίκτυα 5G θα χρησιμοποιούν τρεις περιοχές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, τη ‘χαμηλή’ (low band) με συχνότητες μικρότερες του 1 GHz, τη ‘μεσαία’ (mid band) με συχνότητες μεταξύ 1 και 6 GHz και την ‘υψηλή’ (high band) με συχνότητες μεγαλύτερες των 6 GHz και, κυρίως, στην περιοχή των 26 έως 28 GHz. Η τελευταία περιοχή συχνοτήτων ανήκει και στα λεγόμενα ‘χιλιοστομετρικά κύματα’. Ωστόσο, στην αρχική φάση υλοποίησής τους, τα δίκτυα 5G θα χρησιμοποιούν συχνότητες στις δυο πρώτες περιοχές (χαμηλή και μεσαία), οι οποίες δεν είναι μακριά από τις συχνότητες που ήδη χρησιμοποιούν από άλλα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, όπως WiFi (περιοχές 2,4 και 5,2 GHz) και δίκτυα 4G (στα 0,8, τα 1,8 και 2,6 GHz). Τα παραπάνω αφορούν στις συχνότητες που θα χρησιμοποιηθούν. Όσον αφορά σε άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά των δικτύων 5G, τα νέα δίκτυα θα είναι γρηγορότερα στη μετάδοση της πληροφορίας, θα εκμεταλλέυονται το γεγονός ότι οι κεραίες θα μπορούν να αλλάζουν τον τρόπο ακτινοβολίας τους στο χώρο, για να μπορούν να εξυπηρετούν ταχύτερα περισσότερους χρήστες, θα μπορούν να υποστηρίζουν ιδεατά δίκτυα (virtual networks) με τη λειτουργία τεμαχισμού δικτύου (network slicing), ώστε να εξυπηρετούνται έκτακτες ανάγκες, όπως περιπτώσεις κρίσεων και φυσικών καταστροφών.

-Έχουμε δει κατά καιρούς τίτλους σε ΜΜΕ που γράφουν για “Χιλιάδες νέες κεραίες” με αποτέλεσμα πολίτες μη εξοικειωμένοι να ανησυχούν. Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί χρειάζονται περισσότερες κεραίες και αν στην πράξη αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο;

Η εικόνα που περιγράφουν αυτά τα ΜΜΕ αφορά κυρίως στη μετάβαση στην υψηλή περιοχή συχνοτήτων, δηλαδή στην περιοχή 26 έως 28 GHz όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Ο αριθμός των κεραιών θα εξαρτηθεί από την περιοχή κάλυψης και τον αριθμό των χρηστών. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι, για λόγους φυσικών φαινομένων κατά τη διάδοση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, η απόσταση της κάλυψης μιας κεραίας μικραίνει με την αύξηση της συχνότητας. Επειδή τα βιολογικά φαινόμενα από τα οποία προστατεύουν τα υπάρχοντα όρια στην Ελληνική νομοθεσία δε σχετίζονται με το πλήθος των κεραιών αλλά με την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ο αριθμού των κεραιών δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου, όταν η έκθεση παραμένει κάτω από τα όρια.

-Πέρα από τις συνομωσιολογίες που αναπαράγονται, ως επιστήμονας υπάρχουν πτυχές που σας δημιουργούν ανησυχίες ή κρίνετε πως πρέπει να διερευνηθούν;

Ναι, πιστεύω ότι πριν από τη μετάβαση στα χιλιοστομετρικά κύματα, στην περιοχή δηλαδή από 26 έως 28 GHz, θα πρέπει να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα για την αλληλεπίδραση της χιλιοστομετρικής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με τους ανθρώπινους ιστούς και, κυρίως, με το δέρμα, γιατί εκεί θα απορροφάται αυτή η ακτινοβολία. Είναι γεγονός ότι τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής τείνουν στην κατεύθυνση ότι δε θα υπάρχει κάποια επίπτωση στην υγεία, αλλά, κατά την προσωπική μου άποψη, η έρευνα για τις συχνότητες αυτές πρέπει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί.

-Ποιοί είναι οι τομείς στους οποίους αναμένετε κυρίως την βελτίωση της ζωής μας μετά την εισαγωγή των δικτύων 5G;

Οι τομείς στους οποίους περιμένουμε ότι τα δίκτυα 5G θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής είναι οι μεταφορές, η εκπαίδευση και η ιατρική. Θα έλεγα ότι είναι όλοι οι τομείς που ευνοούν την εξ αποστάσεως κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα των πολιτών, με τεράστιο όφελος, όπως αντιλαμβάνεστε, για το περιβάλλον. Επίσης, τα νέα δίκτυα θα βοηθήσουν και στην αυτοματοποίηση πολλών διαδικασιών, με τη μαζική συλλογή δεδομένων και την επικοινωνία μεταξύ των συσκευών.

-Κρίνετε ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τα όρια ακτινοβολίας είναι επαρκές και οι πολίτες μπορούν να νιώθουν ασφαλείς;

Ναι, πιστεύω ότι το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι επαρκές.

-Έχοντας παρακολουθήσει το θέμα μπορείτε να μας πείτε αν υπάρχουν ανυπόστατες “κατηγορίες” για τα δίκτυα 5G που έχετε ακούσει ή διαβάσει και δεν στοιχειοθετούνται επιστημονικά;

Ναι, φυσικά, στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές ψευδείς ειδήσεις για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις των δικτύων 5G στην υγεία. Η πιο γνωστή αφορά στο θάνατο εκατοντάδων πτηνών στο πάρκο Huijgenspark κοντά στη Χάγη, ο οποίος αποδόθηκε σε δοκιμή 5G δικτύου, η οποία όμως είχε γίνει πέντε μήνες νωρίτερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επίσημες τοπικές αρχές έκαναν λόγο για ενδεχόμενο δηλητηρίασης των πτηνών. Αλλά, δυστυχώς, όπως αποδεικνύει, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Twitter, ένα επιστημονικό άρθρο του 2018 στο περιοδικό Science “Tα ψέματα διαδίδονται γρηγορότερα από την αλήθεια”(“Lies spread faster than the truth”).

Ο πόλεμος με την Huawei

Πέρα από την συζήτηση για την ασφάλεια και την ακτινοβολία του δικτύου 5G, παράλληλα διεξάγεται και ένας πόλεμος για τις εταιρίες που θα αναπτύξουν τα δίκτυα και κυρίως την Huawei. Η κινέζικη εταιρία δραστηριοποιείται παγκοσμίως στην ανάπτυξη δικτύων 5G, ανταγωνιζόμενη την σουηδική Ericsson, την φινλανδική Nokia και την νοτιοκορεατική Samsung.

Η Ουάσινγκτον, κατηγορεί την Huawei για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας και για τον λόγο αυτό προσπαθεί να πιέσει όλους τους συμμάχους της να την αποκλείσουν από την αγορά.

Αυτή τη στιγμή, Αυστραλία και Ιαπωνία έχουν ακολουθήσει την αμερικανική γραμμή, από την οποία όμως έχει αποκλίνει τόσο η Μεγάλη Βρετανία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόλις πριν από 4 ημέρες, η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της κινεζικής εταιρίας στην ανάπτυξη δικτύων 5G, επιβάλλοντας ωστόσο κάποιους όρους καθώς την χαρακτήρισε “πάροχο υψηλού ρίσκου”, και της επέτρεψες να συμμετέχει στην αγορά σε ποσοστό 35%. Έτσι, δεν θα επιτραπεί στην Huawei να έχει πρόσβαση στο δίκτυο που θα αφορά ευαίσθητους τομείς όπως οι πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Μια ημέρα αργότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, άναψε επίσης το πράσινο φως στην κινέζικη εταιρία. «Εμείς στην Ευρώπη τους αποδεχόμαστε όλους, αλλά έχουμε κανόνες, αυτοί οι κανόνες είναι ξεκάθαροι, απαιτητικοί», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν.

Με τον νέο Χάρτη Συχνοτήτων, τον συντονισμό για τη σύνταξη του οποίου είχε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ολοκληρώνεται η προετοιμασία για την απόδοση στην κινητή τηλεφωνία και στα δίκτυα 5G του φάσματος των 700 MHz που σήμερα χρησιμοποιείται από την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Αυτό σημαίνει ότι μετην δημοσιεύση του Χάρτη Συχνοτήτων στην Εφημερίδα τς κυβερνήσεως θα πρέπει όλοι οι πολίτες να επανασυντονίσουν τις τηλεοράσεις τους.

Ειδικότερα σύμφωνα με το υπουργείο με τη δημοσίευση του νέου Χάρτη Συχνοτήτων ανακατανέμονται οι συχνότητες μετάδοσης της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα χρειαστεί να κάνουν μόνο έναν επανασυντονισμό του τηλεοπτικού τους δέκτη. Η διαδικασία αυτή θα χρειαστεί να γίνει μόνο μια φορά, όταν ενεργοποιηθούν οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στον νέο Χάρτη Συχνοτήτων. Όπως τονίζει το υπουργείο θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο νέος Χάρτης είναι αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης τεχνικής και νομικής διαδικασίας για την ολοκλήρωση της οποίας απαιτήθηκε μεταξύ άλλων ο συντονισμός των ενεργειών με τις γειτονικές μας χώρες και η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των υποδομών επικοινωνιών που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις.

Η διαδικασία σύνταξης του νέου Χάρτη Συχνοτήτων έλαβε επίσης υπ’ όψιν της τη μικρότερη δυνατή όχληση των πολιτών, οι οποίοι δεν χρειάζεται να προχωρήσουν στην προμήθεια νέων τηλεοπτικών δεκτών ή αποκωδικοποιητών. Με την ενεργοποίηση των ρυθμίσεων του νέου Χάρτη Συχνοτήτων θα απαιτηθεί μόνο ο επανασυντονισμός των δεκτών.

Μετά τη δημοσίευση του νέου Χάρτη Συχνοτήτων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στο αμέσως προσεχές διάστημα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων μπορεί να προχωρήσει στον σχεδιασμό της για τη δημοπράτηση του φάσματος των 700 MHz για την ανάπτυξη των δικτύων 5G στη χώρα μας, βάσει και των προβλέψεων των σχετικών κοινοτικών οδηγιών.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον νέο Χάρτη Συχνοτήτων

Τι είναι ο Χάρτης Συχνοτήτων για την επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή τηλεοπτικού σήματος;

Ο Χάρτης Συχνοτήτων είναι ένα κανονιστικό κείμενο που περιλαμβάνει τις τεχνικές λεπτομέρειες για την επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή (δηλαδή την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση που στην Ελλάδα παρέχεται από την ΕΡΤ και την DIGEA). Ο Χάρτης περιλαμβάνει ρυθμίσεις όπως οι προδιαγραφές εκπομπής, τα κέντρα εκπομπής, οι περιοχές κάλυψης και οι ραδιοδίαυλοι που εκπέμπονται από κάθε κέντρο εκπομπής.

Τι ίσχυε ως σήμερα για τον Χάρτη Συχνοτήτων;

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση 42800/2012 που είχε εκδοθεί ενόψει της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση αποτελούσε τον Χάρτη Συχνοτήτων έως το 2018. Στον συγκεκριμένο Χάρτη πραγματοποιήθηκαν μικρής έκτασης διορθώσεις με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 14879/2018.

Γιατί χρειαζόμαστε έναν νέο Χάρτη Συχνοτήτων;

Σύμφωνα με την απόφαση 2017/899 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Μαΐου 2017, η φασματική περιοχή των 700 MHz που χρησιμοποιείται από την ψηφιακή τηλεόραση θα διατεθεί για την ανάπτυξη ευρυζωνικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τα δίκτυα 5G. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή και ως Ψηφιακό Μέρισμα ΙΙ. Ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων, που συντάχθηκε υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναδιανέμει το φάσμα που απομένει για χρήση από την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και καθορίζει τις απαραίτητες τεχνολογικές παραμέτρους.

Για ποιο λόγο επελέγη να δοθεί η ζώνη των 700 MHz στα δίκτυα 5G;

Όπως ρητά αναφέρεται στην απόφαση 2017/899 «το ραδιοφάσμα στη ζώνη συχνοτήτων των 700 MHz προσφέρει τόσο πρόσθετη χωρητικότητα όσο και καθολική κάλυψη, ιδίως για αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές, καθώς και άλλες απομακρυσμένες περιοχές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, που έχουν προκαθορισθεί σύμφωνα με τομείς εθνικής προτεραιότητας, περιλαμβανομένων κατά μήκος σημαντικών χερσαίων οδών μεταφορών και για χρήση σε εσωτερικούς χώρους και για μεγάλου εύρους επικοινωνίες μεταξύ μηχανημάτων».

Τι σημαίνει ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων για την ΕΡΤ και την DIGEA;

Με τη δημοσίευση του νέου Χάρτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι δύο πάροχοι δικτύου ευρείας ψηφιακής ευρυεκπομπής θα υλοποιήσουν τις αναγκαίες μεταβολές στα δίκτυά τους. Επισημαίνεται πως οι δύο πάροχοι έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους για τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις.

Τι σημαίνει ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους;

Ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων αποτελεί το κύριο ρυθμιστικό κείμενο προκειμένου η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων να προχωρήσει στη δημοπράτηση του φάσματος στη ζώνη των 700 MHz για την ανάπτυξη των νέων δικτύων 5G στη χώρα μας. Ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων συνδέεται άμεσα με τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Ποιες διαδικασίες χρειάστηκε να ολοκληρωθούν για την ολοκλήρωση του νέου Χάρτη Συχνοτήτων;

Η διαμόρφωση του νέου Χάρτη Συχνοτήτων είναι αποτέλεσμα μίας πολύπλοκης νομικής και τεχνικής διαδικασίας, στο πλαίσιο της οποίας απαιτήθηκαν μεταξύ άλλων:

• Διαβούλευση με τους παρόχους δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

• Υλοποίηση σχετικής μελέτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το οποίο παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με τη διάρθρωση των δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής.

• Διατύπωση γνώμης από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων

• Τροποποίηση του Εθνικού Κανονισμού Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των συστημάτων επικοινωνιών που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις

• Διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες της Ελλάδας με γειτονικές χώρες προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των δικτύων μετά την ενεργοποίηση του νέου Χάρτη Συχνοτήτων.

Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης μετά τη δημοσίευση του νέου Χάρτη Συχνοτήτων; Πρέπει να προμηθευτεί νέο εξοπλισμό;

Με τη δημοσίευση του νέου Χάρτη Συχνοτήτων ανακατανέμονται οι συχνότητες μετάδοσης της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα χρειαστεί να κάνουν μόνο έναν επανασυντονισμό του τηλεοπτικού τους δέκτη. Η διαδικασία αυτή θα χρειαστεί να γίνει μόνο μια φορά, όταν ενεργοποιηθούν οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στον νέο Χάρτη Συχνοτήτων. Εννοείται πως θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών.

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ

  • 5G

  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page