top of page

Κορωνοϊός: Τσουχτερά πρόστιμα, μπλόκα στα διόδια, αφαίρεση πινακίδων και drones στο… πασχαλινό τραπέ


Όλα όσα συζητήθηκαν σε κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, το Σάββατο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υλοποιήσει νέο πακέτο μέτρων στήριξης για ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις και εργαζομένους τον Μάϊο και πιθανόν και τον Ιούνιο, χωρίς να υπάρξει ταμειακό πρόβλημα λόγω της μεγάλης μείωσης των εσόδων και της οικονομικής δραστηριότητας, όπως συζητήθηκε σε κλειστή σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, το Σάββατο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο. Εξετάστηκε αναλυτικά η αξιοποίηση όπλων των δυνατοτήτων που ήδη υπάρχουν (αποσύνδεση των δαπανών για τον κορωνοϊό από τον στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα, πάγωμα του Συμφώνου Σταθερότητας, ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ) και τα νέα εργαλεία στήριξης που θα δημιουργηθούν μετά τις αυριανές αποφάσεις του Eurogroup. Το ευρωομόλογο λόγω της εμμονής της κυρίας Μέρκελ δεν θα προχωρήσει παρά τα «καρφιά» που δέχεται και από το εσωτερικό του κόμματος της, αλλά αναζητείται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για τον κορωνοϊό, όπως τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Υπερδιπλασιασμός

«Θα υπερδιπλασιαστούν τα μέτρα για την αντιμετώπισης της κρίσης τον Μάιο καλύπτοντας και το επόμενο χρονικό διάστημα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Δεν αποκλείεται και ο Ιούνιος να είναι ένας μήνας δύσκολος λόγω του τουρισμού που θα κινηθεί σε χαμηλούς ρυθμούς επιφέροντας πλήγμα στην οικονομία. Προ κορωνοϊού συνεισέφερε πάνω από το 20% του ΑΕΠ. Οι εκτιμήσεις για την ύφεση αλλάζουν προς το δυσμενέστερο. Ηδη υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι θα φτάσει το 4-5%. Μέχρι τον Ιούνιο δεν θα αγγιχτεί το «μαξιλάρι» με τα 37 δις ευρώ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει λάβει, σε πρώτη φάση, δημοσιονομικά μέτρα ύψους 6,8 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων (μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου της «επιστρεπτέας προκαταβολής») και την στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων. «Αυτά τα μέτρα, που εκτείνονται μέχρι τέλος Απριλίου προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν τον Μάιο, και θα καλύψουν και τον Ιούνιο εφόσον χρειαστεί » τόνισε ο κ.Σταικούρας. Οι εκτιμήσεις αναφέρονται σε ένα κόστος που θα αγγίξει τα 20 δις ευρώ μέσα σε δυόμισι μήνες.

«Η κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας κινείται γρήγορα και αποφασιστικά μακριά από μαξιμαλισμούς και ανεύθυνες πλειοδοσίες» τόνισε ο κ.Σταικούρας. Σήμερα στις 2μμ ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις για στήριξη της οικονομίας με κόστος που θα αγγίζει το 15% του ΑΕΠ, δηλαδή, γύρω στα 30 δις ευρώ. Προφανώς θα εξηγήσει και από που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης υποστήριξε ότι «την ώρα που η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία προβαίνουν σε γενναίες παρεμβάσεις άνω του 20% του ΑΕΠ, την ώρα που η Γερμανία, ενώ κλείνει τα μάτια για τις άλλες χώρες, στο εσωτερικό της δίνει άνω του 50% του ΑΕΠ, τα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αγγίζουν μόλις το 3,5% του ΑΕΠ». Ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο υποστήριξε πάντως ότι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κυμαίνεται γύρω στο 3% του ΑΕΠ που είναι κάτω από το ελληνικό 3,5% και βέβαια αναφέρεται σε οικονομίες που δεν ήταν σε μνημόνια επί 10 χρόνια όπως η ελληνική.

Πρόστιμα και πινακίδες

Αυστηρή αστυνομική επιτήρηση των διοδίων καθώς στο κλείσιμο αντιδρούν οι εργοληπτικές εταιρεία και ζητούν αποζημιώσεις, και μπλόκα στους κρίσιμους παράδρομους, προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης αν υπάρξουν ατίθασοι το Πάσχα.

Ταυτόχρονα θα πετούν τα ελικόπτερα και τα drones της Αστυνομίας. Θα ανακοινωθούν και υψηλά πρόστιμα. Σήμερα είναι 150€. Γίνονται εισηγήσεις να αυξηθούν ακόμη και στα 5000€ που είναι το πρόστιμο για την παραβίαση της 14ήμερης υποχρεωτικής καραντίνας.

Ένα από τα μέτρα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι και η αφαίρεση πινακίδων που θα «πονέσει» γιατί έρχεται καλοκαίρι και πιθανή χαλάρωση των μέτρων εάν δεν υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού σε μεγάλη έκταση.

Οι «εξυπνάκηδες»

Την ίδια στιγμή κάποιοι δεν λένε να βάλουν μυαλό και να τηρήσουν τις απαγορεύσεις λόγω κορωνοϊού. Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, οι υπηρεσίες σταματούν να εξετάζουν τις δηλώσεις αλλαγής μόνιμης κατοικίας, που άρχισαν να κατατίθενται μαζικά και τις «έπιασε» το σύστημα. Ο στόχος ήταν προφανής να μπορούν να πάνε στο εξοχικό τους στο νησί ή στο χωριό τους για το Πάσχα! Οι περισσότεροι όμως φαίνεται να αγνοούσαν ότι θα ήταν άπαξ, δεν θα μπορούσαν να επιστρέψουν.

  • κορωνοϊός

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page