top of page

Ρωσική ηλεκτρονική ασπίδα απενεργοποιεί ό,τι ίπταται πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας


Με ανάρτηση μας στις 5 Σεπτεμβρίου 2017 είχαμε αναφέρει ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει συστήματα S-400 και S-300 στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ στην περιοχή Λατάκια και στην οροσειρά Νταχαέρ Ράμα Αχμέντ στην περιοχή Χάμα της βορειοδυτικής Συρίας με αποτέλεσμα να μηδενίζει ουσιαστικά πιθανή δράση δυτικών πολεμικών αεροποριών στον εναέριο χώρο της Συρίας. Στην ίδια ανάρτηση είχαμε τονίσει ότι η ανάπτυξη των Ρωσικών οπλικών συστημάτων στην Συρία δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα IADS (Integrated Air Defence System), του οποίου η εμβέλεια καλύπτει στρατηγικά όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Μεσογείου, η δε επιχειρησιακή ενοποίηση αυτού του συστήματος με τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου των S-300 που έχει αναπτύξει το Ιράν δημιουργεί ένα αδιαπέραστο πλέγμα αεράμυνας σε όλη την Αραβική Χερσόνησο (από Ανατολική Μεσόγειο έως Ερυθρά Θάλασσα και Περσικό Κόλπο).

Προ ολίγων ημερών ο διοικητής του «US Special Operations Command» στρατηγός Raymond Thomas στην τακτική του ενημέρωση προς αμερικανικά ΜΜΕ δήλωσε ότι «ο πλέον επιθετικός εναέριος χώρος ηλεκτρονικού πολέμου στον πλανήτη είναι αυτός της Συρίας. Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τα ισχυρότερα ηλεκτρονικά όπλα και απενεργοποιούν καθημερινά όλες τις αμερικανικές επικοινωνίες με τα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ που πετούν στον εναέριο χώρο της Συρίας». Μάλιστα τόνισε ότι ακόμη και το ισχυρότερο αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου των ΗΠΑ, τουτέστιν το EC-130 «Compass Call», είναι ανίσχυρο εναντίον της ηλεκτρονικής ασπίδας, ομπρέλας, των Ρώσων. Στην ίδια ενημέρωση προς τα ΜΜΕ ο ειδικός ηλεκτρονικού πολέμου του Πενταγώνου συνταγματάρχης Laurie Moe Buckhout είπε τα εξής: «Οι Ρώσοι με τα ηλεκτρονικά όπλα που διαθέτουν απενεργοποιούν με το πάτημα ενός πλήκτρου κάθε τι ηλεκτρονικό σε εμβέλεια εκατοντάδων μιλίων από τα κέντρα διοίκησης τους, μπλοκάρουν πολλαπλές συχνότητες για εκατοντάδες χιλιόμετρα».

Οι Ρώσοι με τα ηλεκτρονικά τους μέσα απενεργοποιούν όχι μόνο τα συστήματα πλοήγησης GPS, αλλά όλες τις αμερικανικές τηλεπικοινωνίες καθώς και το σύστημα πλοήγησης PNT (Position-Navigation-Timing), με αποτέλεσμα τα αμερικανικά αεροσκάφη να αναγκάζονται όταν πετούν στον εναέριο χώρο της Συρίας να χρησιμοποιούν αναλογικούς χάρτες χωρίς να έχουν επαφή με το κέντρο διοίκησης, κάτι που κάνει τις πτήσεις πολύ επικίνδυνες. Ουσιαστικά τα αεροσκάφη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι τυφλά σε μια διάμετρο 600 χλμ γύρω από την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ όπου είναι εγκαταστημένα (προς το παρόν) τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Κατά πάσα πιθανότητα αυτά τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου έχουν ως βάση τα συστήματα Krasukha-4 (επίγεια) και Richag-AV (εναέρια), τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να απενεργοποιούν ραντάρ, ηχοβολιστικά και άλλα συστήματα ανίχνευσης, ηλεκτρονικούς εξοπλισμούς αεροσκαφών, μαχητικών ελικοπτέρων, UAV και πυραύλων αέρος-αέρος και αέρος –εδάφους σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Τα συστήματα Krasukha-4 τοποθετούνται σε επίγειες βάσεις και πλοία, τα Richag-AV σε αεροσκάφη και ελικόπτερα. Με αυτά τα συστήματα αναπτυγμένα σε καίριες θέσεις, η Ρωσία μπορεί να κλείσει την πρόσβαση στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Μαύρη Θάλασσα και στην Βαλτική, ενώ είναι πανθομολογούμενο ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν εισέτι αποκαλύψει όλο το φάσμα των δυνατοτήτων των οπλικών τους συστημάτων από την χρήση αυτών στην Συρία. Σίγουρα υπάρχουν και κάποια μυστικά που θα αποκαλυφθούν όταν χρειαστεί.

Γ. Λιναρδής

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page