top of page

Πώς τα F-16 θα αναβαθμιστούν σε «οχιές» – Υπεροχή στο Αιγαίο έναντι των τουρκικών F-35


  • Υπεροχή θα αποκτήσει η Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο έναντι της τουρκικής για τα επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια

  • Θα αναβαθμιστούν 85 από τα υπάρχοντα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας

  • Η απόφαση πάρθηκε στο έκτακτο ΚΥΣΕΑ του Σαββάτου

  • Πώς θα γίνει η αποπληρωμή

  • Η ολοκλήρωση της αποπληρωμής εκτιμάται ότι θα έχει γίνει έως τη διετία 2027-2028

Ο «κύβος ερρίφθη» και η «οχιά» μπήκε στη ζωή μας. Ο λόγος για τα F-16 Viper (Οχιά), κατηγορία στην οποία θα αναβαθμιστούν 85 από τα υπάρχοντα F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, μετά την απόφαση που ελήφθη στο μη προαναγγελθέν ΚΥΣΕΑ του Σαββάτου.

Αναλυτικότερα, στη διάρκεια της περίπου δύο ωρών συνεδρίασης, που έγινε μετά την… υπαναχώρηση της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin να δεχθεί το πρόγραμμα αποπληρωμής το οποίο πρότεινε η χώρα μας, υπήρξε -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που μεταδίδει η «Εφημερίδα των Συντακτών»- και αναλυτική παρουσίαση των δυνατοτήτων των Viper αλλά και των διαφορών τους με τα ανταγωνιστικού τύπου αεροσκάφη.

Από την εν λόγω παρουσίαση φάνηκε και η υπεροχή που θα αποκτήσει η Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο έναντι της τουρκικής για τα επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Με την αναβάθμιση στον πιο σύγχρονο τύπο, τα F-16 θα μπορούν να ανταγωνιστούν «στα ίσια» τα F-35 – όταν κι εφόσον τα προμηθευτούν τελικά οι Τούρκοι- που είναι εξοπλισμένα με Stealth τεχνολογία, όμως επιτελείς της Π.Α ήδη συζητούν λύσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό τους, μέσω της τριγωνικής τοποθέτησης υπερσύγχρονων ραντάρ.

Η αναβάθμιση είχε απορριφθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ καθώς η πρόταση της αμερικανικής εταιρείας ήταν «εμπροσθοβαρής», με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να αδυνατεί να πραγματοποιήσει τις πληρωμές.

Συγκεκριμένα για την αναβάθμιση των 85 F-16, απαιτούσαν η Ελλάδα να καταβάλει περίπου 800 εκατ. ευρώ μέχρι το 2021.

Μέσα όμως στις επόμενες ημέρες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υπήρξε ενημέρωση σε πολιτικό επίπεδο της αμερικανικής πλευράς και ζητήθηκε να εξομαλυνθούν οι πληρωμές.

Πώς θα γίνει η αποπληρωμή

Έτσι η αποπληρωμή του 1,1 δισ. ευρώ θα γίνει ως εξής: Η πρώτη δόση θα είναι ύψους 40-50 εκατ. ευρώ και οι επόμενες δόσεις ως το 2021 θα έχουν οροφή κατ’ έτος τα 120 εκατ. ευρώ, αντί των 250 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν από την προηγούμενη πρόταση για την πρώτη πενταετία.

Στη συνέχεια, και χωρίς τον «βραχνά» των μνημονίων, η δόση θα αλλάξει, χωρίς όμως ακόμη να έχει γίνει γνωστό το ακριβές ύφος της.

Η ολοκλήρωση πάντως της αποπληρωμής εκτιμάται ότι θα έχει γίνει έως τη διετία 2027-2028.

Η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού

Όπως αναφέρθηκε άλλωστε στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού «κατόπιν ενημέρωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι η Αμερικανική πλευρά έχει καταρχήν αποδεχθεί την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση, που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας τα επόμενα έτη, το ΚΥΣΕΑ ομοφώνως ενέκρινε την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page