top of page

Τ. Κουίκ: Η Τανζανία ανοίγει τις πόρτες για τις ελληνικές επιχειρήσεις


Με μέλη της ελληνικής κοινότητας και τον υπουργό Εξωτερικών της Τανζανίας συναντήθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη στο Νταρ Ες Σαλάμ ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ. «Η κυβέρνηση της Τανζανίας ανοίγει για τις ελληνικές επιχειρήσεις τις πόρτες της χώρας της που έχει 54.000.000 πληθυσμό, πάνω από 5% ετήσιο ρυθμός ανάπτυξης και δεκαετή μηδενική φορολογία για όσους θέλουν να επενδύσουν. Ο Ελληνισμός της Τανζανίας, ξεκάθαρα και με πολύ έμφαση, υπόσχεται την πλήρη στήριξή του σε όσους θέλουν από την Ελλάδα να επιχειρήσουν στη δική τους δεύτερη πατρίδα. Επιπλέον κάνουν γενικότερο κάλεσμα στους Έλληνες εκείνους που θέλουν να δουλέψουν σε ένα κράτος που προσφέρει πολλές εργασιακές ευκαιρίες. Και ο υπουργός Εξωτερικών που συνάντησα και οι συμπατριώτες μας παρουσιάζουν την Τανζανία πράγματι σαν τη χώρα της ευκαιρίας, χώρα που λόγω των αναπτυξιακών ρυθμών της θα βρεθεί πολύ ψηλά ανάμεσα στις υποσαχάριες, μέσα στην επόμενη δεκαετία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουίκ, αναχωρώντας από το Νταρ Ες Σαλάμ για το Μαλάουι, τον δεύτερο σταθμό της επίσκεψής του στους ξεχασμένους Έλληνες της Αφρικής, προκειμένου να γιορτάσει μαζί τους τις μέρες του Πάσχα και να έχει διμερείς επαφές που πραγματοποιούνται, όπως επισημαίνει, για πρώτη φορά από καταβολής του ελληνικού κράτους.

Αναλυτικότερα, στο Νταρ Ες Σαλάμ, το «Λιμάνι της Ειρήνης» σε μετάφραση, ο υφυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Μιχάλη Μαυροκέφαλο και με στελέχη της, παρουσία του πρέσβη Κωνσταντίνου Μοάτσου και του επίτιμου προξένου Ουίλιαμ Φερεντίνου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, τα θέματα που καταγράφηκαν σε αυτή την πρώτη ιστορικά επίσκεψη στην Τανζανία, υφυπουργού για την Ομογένεια, ήταν η προσπάθεια για πιο άνετη εξυπηρέτηση στην έκδοση εγγράφων μέσω του επίτιμου προξενείου (το γενικό προξενείο βρίσκεται στο Ναϊρόμπι), η απόδοση στοιχειώδους σύνταξης και ιατροφαρμακευτικής πρόνοιας, με εξαγορά λογικού ασφαλιστικού χρόνου από τον ΟΓΑ, για υπερήλικες Έλληνες που παλιννοστούν και η ενημέρωση επιχειρηματικού κόσμου στην Ελλάδα, μέσω επιμελητηρίων και άλλων επαγγελματικών φορέων, για έναρξη δραστηριότητας στην Τανζανία.

Επισημαίνεται επίσης πως η συνάντηση του κ. Κουίκ με τα μέλη της ελληνικής κοινότητας πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη της, μετά την Ακολουθία της Μεγάλης Πέμπτης στον μητροπολιτικό ναό της Αγίας Παρασκευής, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Τανζανίας κ.κ. Δημητρίου. «Ο Σεβασμιότατος, με τόπο γέννησης την Τούμπα της Θεσσαλονίκης, επιτελεί σημαντικότατο ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο. Στη δικαιοδοσία του έχει πάνω από 110 εκκλησίες, με περισσότερους από 80 Τανζανούς ιερείς, από τους οποίους τους 38 έχει χειροτονήσει ο ίδιος», σχολίασε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Νταρ Ες Σαλάμ, ο κ. Κουίκ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τανζανίας Ογκοστίν Μαγκίχα, κατά την οποία συζητήθηκε η δυνατότητα έναρξης πολιτικών διαβουλεύσεων και καταγράφηκαν οι επιθυμητοί τομείς για τη συνεργασία των δύο χωρών, με έμφαση στον τουρισμό, τη ναυτιλία, την αλιεία, τη γεωργία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες (solar panels), τα φάρμακα - καλλυντικά, την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και τις κατασκευές.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη συνάντηση εξαιρετικά παραγωγική και επισήμανε ότι ήταν η πρώτη διμερής στην ιστορία των δύο κρατών και πως πραγματοποιήθηκε σε πολύ φιλικό κλίμα. Εξάλλου οι δύο τους ήταν γνώριμοι από τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής και Αφρικανικής Ένωσης στο Αμπιτζάν, τον περασμένο Νοέμβριο.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τανζανίας, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, επισήμανε: «Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσουμε μία καλή και εποικοδομητική συνεργασία. Χαίρομαι που έρχεστε από τη χώρα του Σωκράτη. Την Ελλάδα του αρχαίου πολιτισμού. Τη σημερινή Ελλάδα της Ευρώπης. Και χαίρομαι που μαθαίνω ότι ο υπουργός σας, Νίκος Κοτζιάς, έχει χαράξει ειδική εξωτερική πολιτική για την Αφρική». Σχολίασε επίσης πως «μία ελληνική επιχειρηματική αποστολή στην Τανζανία από το φθινόπωρο του 2018 θα ήταν ευπρόσδεκτη και ό,τι το καλύτερο» και δεσμεύθηκε να διαθέσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τανζανίας.

Σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, ο κ. Κουίκ βρίσκεται στο Μαλάουι, όπου θα ακολουθήσει την περιφορά του επιταφίου στον ιερό ναό του Αγίου Νεκταρίου της ελληνικής κοινότητας του Μπλαντάιρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page