top of page

Aυτές είναι οι φυλακές υψίστης Ασφαλείας της Αδριανούπολης όπου απαγορεύεται να προσεγγίσουν μέσα εν


Όπως έγραψαν οι Milliyet, Sozcu, Hürriyet, Haber7 και το σύνολο των τουρκικών μέσων, τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για:

-Παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης

-Υποψία διαφυγής

-Υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων

-Μη ύπαρξη κατοικίας στην Τουρκία

-Πιθανότητα διαφυγής εξωτερικό

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι μετέφεραν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στην Αδριανούπολη και τους οδηγούν σε δίκη και δεν τους κράτησαν κοντά στις Καστανιές, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις όταν ελληνικές ή τουρκικές περίπολοι πέρασαν κατά λάθος στα σύνορα της άλλης χώρας.

Τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν από το πρωί της Κυριακής και γύρω από το συγκρότημα υψίστης ασφαλείας των φυλακών που κρατούνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι πρωτοφανή.

Η τουρκική στρατοχωροφυλακή έχει αποκλείσει την περιοχή των φυλακών τύπου «F» σε μία περίμετρο τεσσάρων χιλιομέτρων γύρω από το συγκρότημα όπου δεν επιτρέπεται σε κανέναν να περάσει χωρίς άδεια. Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει την εφαρμογή τέτοιας σοβαρότητας μέτρων ασφαλείας δεδομένου του περιστατικού, με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Δημοσιογραφικές πηγές θεωρούν πως η λήψη τόσο σοβαρών μέτρων ασφαλείας μάλλον γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους στα πλαίσια της τακτικής που ακολουθεί η τουρκική πλευρά με στόχο τη διόγκωση της υπόθεσης.

Κρατούμενοι στην Αδριανούπολη θα παραμείνουν ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης και ο λοχίας Κούκλατζης μέχρι να γίνει η δίκη τους για παράνομη είσοδο στην Τουρκία, αφού το δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει την έφεση που κατέθεσαν οι δικηγόροι τους ζητώντας την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μέχρι να πραγματοποιηθεί η δίκη τους.

Έτσι τα δύο στελέχη του Ελληνικού Στρατού θα παραμείνουν έγκλειστα στις Φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση της παράνομης εισόδου τους στην Τουρκία.

Οι δικηγόροι των Ελλήνων είχαν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της προφυλάκισής τους, η οποία διατάχθηκε – μεταξύ άλλων- και διότι δεν είχαν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία. Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση τους απο το δικαστήριο, η απόφαση αναμενόταν να εκδοθεί ακόμη και σε βάθος μίας εβδομάδας.

Ωστόσο, όπως μεταδίδουν τουρκικά ειδησεογραφικά πρακτορεία Haberler, Sabah, Haberturk, οι συνήγοροι κλήθηκαν απο τους δικαστές κι ενημερώθηκαν ότι η έφεση στην απόφαση προφυλάκισης των δύο στρατιωτικών τελικώς απορρίφθηκε. Αυτό σημαίνει ότι

Η ελληνική πλευρά ζητούσε να αναγνωριστεί ως προσωρινή κατοικία των δύο το Ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη κι έτσι να βγουν από τις Φυλακές Αδριανούπολης, μέχρι να εκδικαστεί η έφεση, κάτι που όμως δεν έγινε αποδεκτό.

Η δίκη τους, που επρόκειτο να γίνει το πρωί αναβλήθηκε και μάλιστα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί δεν οδηγήθηκαν ποτέ στην αίθουσα του δικαστηρίου. Παραμένει άγνωστο πότε θα οριστεί να γίνει η δίκη τους. Μέχρι να οριστεί η δικάσιμος, οι δύο στρατιωτικοί θα μείνουν έγκλειστοι στις Φυλακές Αδριανούπολης.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, μιλώντας σε δημοσιογράφους αναφορικά με τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν την Τουρκία, αναφέρθηκε και στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν ετίθετο ποτέ θέμα ενδεχόμενης ανταλλαγής τους με κάποιον ή κάποιους από τους πραξικοπηματίες που συνελήφθησαν στην Ελλάδα.

Λίγο νωρίτερα, πάντως, ο Νίκος Κοτζιάς είχε κάνει «συστάσεις» στην ‘Άγκυρα για το πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα απο τις τουρκικές Αρχές.

«Δεν υπήρχε συμπλοκή με τους Τούρκους» λέει αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Από το ΓΕΣ σημειώνεται ότι την υπόθεση έχει πλέον αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών που βρίσκεται σε συνεννοήσεις με την τουρκική πλευρά για τον επαναπατρισμό των δύο στρατιωτικών. Επισήμως, το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν διευκρινίζει ούτε το βαθμό των στρατιωτικών που συνελήφθησαν από τους Τούρκους. «Είναι στελέχη» του ελληνικού στρατού επαναλαμβάνουν στερεότυπα από το γραφείο Τύπου του ΓΕΣ. Την ίδια στάση της ενημέρωσης με το σταγονόμετρο κρατάει και το υπουργείο Εξωτερικών που δεν απαντά αν η πρόξενος της Ελλάδας στην Αδριανούπολη έχει έρθει σε επικοινωνία με τους δύο συλληφθέντες στρατιωτικούς.

Οι γονείς ζήτησαν και έλαβαν άδεια για να επισκεφτούν τους γιους τους για πρώτη φορά από την περασμένη Πέμπτη οπότε και συνελήφθησαν στα σύνορα κοντά στις Καστανιές. Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονται στις φυλακές Αδριανούπολης.

Οι φυλακές θεωρούνται υψίστης ασφαλείας και απαγορεύεται να προσεγγίσουν μέσα ενημέρωσης. Στις ίδιες φυλακές έχουν μεταφερθεί αρκετοί αντικαθεστωτικοί.

Οι Έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι σύμφωνα με τους δικηγόρους και τη μεταφράστριά τους είναι καλά στην υγεία τους, αναμένουν με αγωνία τις εξελίξεις που από πλευρά της Τουρκίας φαίνεται ότι καθυστερούν.

Ήδη οι δικηγόροι που διορίστηκαν από το προξενείο κατέθεσαν αίτηση για αποφυλάκισή τους η οποία αναμένεται να εκδικαστεί. Στην περίπτωση που απορριφθεί, είτε θα οριστεί τακτική δικάσιμος, κάτι που θα σημάνει και νέα καθυστέρηση, είτε θα γίνει άμεσα η δίκη τους.

Σε κάθε περίπτωση και μόνο το γεγονός ότι υπήρξε σύλληψη και ακολούθως ολόκληρη η διαδικασία κάνει την ελληνική πλευρά να ανησυχεί για τις προθέσεις της Άγκυρας.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η απόφαση του Τούρκου δικαστή στο αίτημα να απελευθερωθούν ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης και ο λοχίας Κούκλατζης μέχρι τη δίκη τους – Τους δύο αξιωματικούς επισκέφθηκαν οι γονείς τους στις φυλακές της Αδριανούπολης

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί, στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, εκδίκαση της έφεσης, κατά της απόφασης προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.

Σύμφωνα με το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων προφυλακισθέντων από την Παρασκευή στις φυλακές της Αδριανούπολης, εξερχόμενοι του δικαστηρίου δήλωσαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η εκδίκαση της έφεσης, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί από αύριο και έως το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το κατηγορητήριο εναντίον των δύο αξιωματικών και το οποίο συνίσταται στην παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή. Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί, στο χώρο του δικαστηρίου προσήλθαν οι γονείς των δύο συλληφθέντων οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, ενώ οι ίδιοι οι στρατιωτικοί δεν μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο.

Κρατούνται από την Πέμπτη 1η Μαρτίου

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται στις φυλακές Ανδριανούπολης κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο σε τουρκικό έδαφος. Ο 25χρονος υπολοχαγός του Μηχανικού Άγγελος Μητρετώδης και 29χρονος, λοχίας Μηχανικού Δημήτρης Κουκλατζής που υπηρετούν στην 3η Μηχανοκίνητη Ορεινή Ταξιαρχία «Ρίμινι», βρίσκονται προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη από την περασμένη Πέμπτη 1η Μαρτίου.

Η ελληνική πλευρά -μέσω των Τούρκων δικηγόρων που διόρισε το ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη- κατέθεσε αίτημα στην τουρκική δικαιοσύνη για να δικαστούν κανονικά οι δυο στρατιωτικοί αλλά ταυτόχρονα να αφεθούν ελεύθεροι ωσότου οριστικοποιηθεί η ετυμηγορία του τουρκικού δικαστηρίου.

Οι δυο αξιωματικοί κρατούνται στην ίδια πτέρυγα με τον με τον πρώην ηγέτη της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης, Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Ο Ντεμιρτάς αντιμετωπίζει κατηγορίες που επισύρουν κάθειρξη έως και 142 ετών, καθώς κατηγορείται για διασυνδέσεις με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) αν και ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες με την επόμενη ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση του να έχει οριστεί για τις 11 Απριλίου.

Σήμερα, όπως αναμενόταν δεν εκδόθηκε απόφαση για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Νεότερα αναμένεται να υπάρξουν μέχρι την Πέμπτη ή την Παρασκευή, οπότε εκτιμάται ότι θα αποφανθεί ο Τούρκος δικαστής στο αίτημα για αποφυλάκιση του ανθυπολοχαγού Μητρετώδη και του λοχία Κούκλατζη μέχρι την πραγματοποίηση της δίκης τους.

newsit protothema

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page