top of page

Αθώοι για δεύτερη φορά 36 κατηγορούμενοι για τις «μετοχές-φούσκες» του Χρηματιστηρίου


Για δεύτερη φορά η δικαιοσύνη μετά από 19 χρόνια απαλλάσσει τους πάντες για ένα έγκλημα που τελικά έμεινε χωρίς τιμωρία – Κατά πλειοψηφία η απόφαση ένα μέλος είχε την άποψη πως έπρεπε να καταδικαστούν για απάτη και ξέπλυμα

Το αποκαλούμενο «έγκλημα» του χρηματιστηρίου 1999-2000, σίγουρα θα περάσει στην δικαστική ιστορία ως διπλό έγκλημα. Η ποινική αποτίμηση αφορά αφενός τα -τυχόν- αδικήματα της υπόθεσης και αφετέρου την «ντροπή» της πιο μακρόσυρτης και πιθανόν ατελέσφορης δικαστικής έρευνας. Έτσι μετά από 19 χρόνια η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε πως πρέπει να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση , για δεύτερη φορά μάλιστα, μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία 2-1, καθώς ένα μέλος του δικαστηρίου είχε την άποψη πως έπρεπε να καταδικαστούν για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε βαθμό κακουργήματος.

Η πλειοψηφία όμως του δικαστηρίου και παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση της εισαγγελέως Εφετών Αθηνάς Θεοδωροπούλου, έκρινε αθώους όλους τους κατηγορούμενους από τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που αντιμετώπιζαν.

Η ΜΑΚΡΟΣΥΡΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ

Πρόκειται για την πιο αργόσυρτη έρευνα της ελληνικής Δικαιοσύνης για μια υπόθεση που συγκλόνισε τη χώρα:

Τα αδικήματα – φέρονται να -τελέστηκαν το 1999-2000

-Η εκδίκαση σε πρώτο βαθμό ολοκληρώθηκε το 2013

-Είχαν μεσολαβήσει ένα παραδικαστικό κύκλωμα με την ανακρίτρια της υπόθεσης Κων/να Μπουρμπούλια να διώκεται πειθαρχικά και ποινικά και απίστευτες παλινωδίες που λέκιασαν την ίδια τη δικαιοσύνη.

-Η πρώτη δίκη στο Εφετείο κατέληξε σε ομόφωνη απαλλαγή και των 42 κατηγορουμένων για αδικήματα – κατά περίπτωση- απάτης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

-Αμέσως μετά το σάλο που ξέσπασε η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζήτησε την απόφαση και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης άσκησε αναίρεση κατά της αθωωτικής απόφασης

-Το 2016 το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αίτηση

-Η υπόθεση έφτασε σε δεύτερη κρίση το 2017 ενώ στο μεσοδιάστημα πέθαναν 6 άτομα και στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί οι 36 οι οποίοι και αθωώθηκαν.

Η απαγγελία της σημερινής απόφασης έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους παρόντες κατηγορούμενους σε μία κατάμεστη από κόσμο δικαστική αίθουσα. Για την ιστορία να πούμε ότι η αίθουσα στην οποία εκδόθηκε η απόφαση είχε υποστεί υλικές ζημιές από την πρόσφατη έκρηξη στο Εφετείο , οι οποίες δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει μία σπασμένη τζαμαρία σκεπασμένη με ένα μεγάλο μουσαμά.

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΗΤΑΝ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Αξίζει πάντως να αναφερθεί η εμπεριστατωμένη αγόρευση της εισαγγελέα, η οποία σταχυολόγησε όλα τα δεδομένα και επιχείρησε μια αξιομνημόνευτη προσέγγιση σε μια υπόθεση η οποία οδήγησε στην καταστροφή τόσους επενδυτές-πολίτες. Συγκεκριμένα η εισαγγελέας Αθηνά Θεοδωρουπούλου στην αγόρευσή της είχε προτείνει την ενοχή και των 36 θεωρώντας –όπως είπε – ότι το δικαστήριο που τους αθώωσε εφήρμοσε εσφαλμένη αιτιολογία. Η εισαγγελέας χαρακτήρισε μάλιστα την αναιρετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως «μία σπουδαία απόφαση». Σύμφωνα με την κ. Θεοδωροπούλου εσφαλμένα το πρώτο δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε ζημία. Αντίθετα, όπως είπε σκοπός των κατηγορουμένων ήταν η μακροπρόθεσμη δημιουργία πλασματικής εικόνας της αγοράς, η καλλιέργεια επενδυτικής ευημερίας και η μακροπρόθεσμη σταθεροποίησή της, Ωστόσο, σημείωσε με έμφαση «μετά καταποντίστηκε το σύστημα γιατί η διόγκωση των μετοχών ήταν τεχνητή». Στόχος δε, των κατηγορουμένων, σύμφωνα πάντα με την εισαγγελική λειτουργό η οποία έκανε λόγο για μεθοδεύσεις εκ μέρους τους ήταν «η δημιουργία επίπλαστης αγοράς».

«Πλήξατε με τις μεθοδεύσεις το νόμο της ελεύθερης αγοράς με τη διόγκωση της τιμής των μετοχών που δεν θα διαμορφώνονταν σε αυτά τα επίπεδα», είπε.

πηγη : europost.gr

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page