top of page

Αναφορά στα σενάρια εκλογών έκανε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ.


Νεώτερη ενημέρωση (15:29)

«Εμείς μόνο να κερδίσουμε έχουμε όταν η Ελλάδα γίνεται μήλον της έριδος ανάμεσα σε επενδυτικές στρατηγικές», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την τοποθέτηση του προέδρου Μακρόν για περιορισμό των μη ευρωπαϊκών επενδύσεων.

Η πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν δεν μας ανησυχεί, αναβαθμίζεται η Ελλάδα, θα παρακολουθήσουμε τη συζήτηση που διεξάγεται και εάν αυτό προκαλέσει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για να εξισορροπηθούν οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα τόσο το καλύτερο, είπε επίσης ο κ. Τσίπρας.

«Η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα τη στρατηγική της τοποθεσία ανάμεσα σε τρεις ηπείρους. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει η χώρα η οποία θα έχει τις ρίζες της στην Ευρωζώνη αλλά θα μπορεί να απλώνει τα κλαδιά της και στην Ανατολή και στο βορά και στο Νότο. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε δόγμα μιας πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα είναι μέσα στην Ευρωζώνη, πυλώνας της ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά ταυτόχρονα και μια χώρα που μπορεί όσο καμία άλλη να συνεννοείται να συνομιλεί και με τη Ρωσία και με την Κίνα και με τον Αραβικό κόσμο. Λίγες χώρες μπορούν να το κάνουν αυτό» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ενημέρωση (14:30)

«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, το φθινόπωρο του 2019»: αυτό επανέλαβε ο Αλ. Τσίπρας. Αφού τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και ανάκτηση εμπιστοσύνης, και η επιτυχής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης προϋποθέτει και εμπιστοσύνη και σταθερότητα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για ολοκλήρωση της 4ετίας. Συνεχίζοντας στην ίδια απάντηση είπε η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει την αξιοπιστία της και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καλόπιστων εταίρων (που είναι η μεγάλη πλειοψηφία, όπως διευκρίνισε).

Έκλεισε σημειώνοντας την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και του χρόνου, ο ίδιος ως πρωθυπουργός θα δίνει συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ και «η Ελλάδα θα είναι σε άλλο πλαίσιο».

Αναφορά στο δημοψήφισμα του 2015

«Να μη φοβόμαστε τον λαό»: τη δυνατότητα των πολιτών να τοποθετούνται, κατέθεσε ως «πιστεύω» του ο Αλ. Τσίπρας, και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, ερωτηθείς για το δημοψήφισμα που είχε γίνει το 2015. Εξάλλου, «αν η κυβέρνηση δεν είχε επιλέξει το δημοψήφισμα τότε, δεν θα είχε ανοίξει ρωγμές, που σήμερα γίνονται χαραμάδες μιας άλλης προοπτικής».

Ερωτηθείς δε, για το ποιες ήταν οι αυταπάτες που έχει πει πως είχε, ο πρωθυπουργός απάντησε ουδείς πρέπει να έχει αμφιβολία ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν το α' εξάμηνο του 2015 τα πάντα για να γίνουν οι απόψεις τους πράξη. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε την Ευρώπη της Δημοκρατίας», υπογράμμισε.

Η τρίτη αξιολόγηση

«Ο χρόνος ολοκλήρωσης μιας αξιολόγησης είναι πολύ κρίσιμο θέμα», δήλωσε από τη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «είναι ηλίου φαεινότερον ότι τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση της 2ης αξιολόγησης δεν την είχε η ελληνική κυβέρνηση, (καθώς) τίθεντο ακόμη και ζητήματα που ήταν εκτός συμφωνίας».

Σύμφωνα με την προσέγγιση του κ. Τσίπρα, «δεδομένων των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών η ελληνική κυβέρνηση έχει παράξει πολύ σημαντικό έργο, είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν και προβλήματα που προσπαθούμε να επιλύσουμε, και προβλήματα συντονισμού, η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι μια προσπάθεια που αποδίδει. Δεν το λέω εγώ μόνον αλλά το εκτιμούν και οι εταίροι μας και τα διεθνή ΜΜΕ, θα το εκτιμήσουν οι αντικειμενικοί παρατηρητές στην Ελλάδα αν δεν το έχουν εκτιμήσει ήδη».

Σε σχέση με την τρίτη αξιολόγηση τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στο πλαίσιο της συμφωνίας». Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι άμεσα θα συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο και η κυβέρνηση θα πάρει τις συλλογικές εκείνες αποφάσεις, θα κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις «για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού εδώ:

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page