top of page

Γ.Σταθάκης: «Ξεκινάμε από την επόμενη εβδομάδα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς»


Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επιχαίρει που η κυβέρνηση του είναι έτοιμη να ξεκινήσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Από εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε κανέναν σπίτι στα χέρια τραπεζίτη τώρα είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του χρόνου να βγάλει στο σφυρί περισσότερα από 5.000 ακίνητα, σε πρώτη φάση εμπορικά αλλά και πρώτες κατοικίες.

Στα τέλη του 2017 μάλιστα λήγει και ο νόμος Κατσέλη, οπότε, όποιος πρόλαβε πρόλαβε να κατοχυρώσει την πρώτη του κατοικία ή το ακίνητο του σε περίπτωση που έχει οφειλές είτε προς το Δημόσιο είτε προς τις τράπεζες.

Όπως ανάφερε ο κ. Σταθάκης, προφανώς και με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Ανάπτυξης που διαπραγματεύτηκε με τους δανειστές τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τα έδωσε όλα, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

«Κατά το υπουργείο Δικαιοσύνης είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στα μέσα της επόμενης εβδομάδας», ανέφερε ο κ. Σταθάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του Σκάι.

Όπως είπε, αρχικά θα αφορούν επαγγελματικά ακίνητα. Μιλώντας για την πρώτη κατοικία, ανέφερε ότι υπάρχει συζήτηση για νέα ρύθμιση που θα την προστατεύει και μετά το τέλος του 2018.

Αυτό όμως είναι απλά ένα σενάριο και τίποτα περισσότερο μέχρι στιγμής. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδεχθούν οι δανειστές μία ευνοϊκή ρύθμιση, από τη στιγμή που στόχος τους με την αύξηση της φορολογίας των ακινήτων ήταν αυτά να περάσουν σε ξένα funds και στους Γερμανούς ή άλλους Ευρωπαίους πολίτες προκειμένου να κάνουν τις διακοπές τους στο καλύτερο ή ένα από τα καλύτερα οικόπεδα του κόσμου. Την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα θα βγουν στο σφυρί περίπου 5.000 ακίνητα μέχρι το τέλος του 2017. Οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της χώρας έχουν ενημερωθεί, ενώ από την πλευρά των δανειστών, η διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων θεωρείται ότι θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έχουν ζητηθεί διαδικασίες-εξπρές, γρήγορες εκτελέσεις και καμία χρονοτριβή.

Όπως ορίζει η καινούργια διαδικασία, θα πρέπει εντός 15 ημερών από την κατάσχεση να δρομολογείται χωρίς άλλη χρονοτριβή ο πλειστηριασμός και μόλις πέντε ημέρες μετά από αυτόν θα πρέπει με κάθε τυπικότητα να αποδίδεται το περιουσιακό στοιχείο στον υπερθεματιστή. Αυτό στην περίπτωση που πρόκειται για κινητό περιουσιακό στοιχείο. Εάν πάλι πρόκειται για ακίνητο, τότε η προθεσμία αυξάνεται στις 12 ημέρες.

Η κυβέρνηση ευρισκόμενη σε προφανή δυσκολία και γνωρίζοντας ότι θα δημιουργηθούν εικόνες αλά Ισπανία, προσπαθεί να δημιουργήσει μια προσδοκία ότι το μέτρο, που η ίδια προώθησε, μπορεί να αποφευχθεί.

Στο πλαίσιο αυτό το τελευταίο διάστημα διαρρέεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, η οποία λήγει στο τέλος του έτους, και ότι γενικά θα βρεθεί ένας τρόπος να προστατευτεί η κατοικία.

Οι τραπεζικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το όριο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μπορεί να πέσει στις 200.000 ευρώ από 300.000 σήμερα.

Δεν αποκλείουν μάλιστα, το όριο να οδηγηθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, δεδομένου ότι το μέσο ύψος δανείου πριν από λίγα χρόνια ήταν οι 100.000 ευρώ, άρα δεν έχει νόημα η ύπαρξη υψηλότερου πλαφόν. Σημειώνεται ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται από πλειστηριασμό, μέχρι τα τέλη του 2017, για όσους δανειολήπτες είναι ενταγμένοι στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη).

Στην έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι τράπεζες στηρίζουν τις εκτιμήσεις τους για την παύση σχηματισμού νέων καθυστερήσεων άνω των 90 ημερών (NPLs) στα δάνεια λιανικής τραπεζικής στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Πηγή: pentapostagma.gr

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page