top of page

Τζάμπα μάγκες οι Τούρκοι - Το έβαλαν στα… πόδια: Οι Έλληνες πιλότοι «σφράγισαν» το Αιγαίο Τα Γεράκια


H εβδομάδα που πέρασε σημαδεύτηκε αναμφίβολα από την πρωτόγνωρη κλιμάκωση της έντασης πάνω από το Αιγαίο, η οποία προκλήθηκε με απόλυτη υπαιτιότητα της Άγκυρας παρά τα ψεύδη και την προπαγάνδα των γειτόνων περί δήθεν παραβιάσεων Τουρκικού Εναέριου Χώρου από Ελληνικά μαχητικά.

Μια εβδομάδα με το θερμόμετρο να χτυπά «κόκκινο» και αποκορύφωμα όσα έγιναν την περασμένη Τετάρτη όταν οι Τούρκοι επιτελείς έστησαν και εκτέλεσαν ένα σχέδιο με στόχο να αιφνιδιάσουν την Πολεμική μας Αεροπορία αποκαλύπτει ο Κώστας Σαρικάς στο newpost.gr.

Και μπορεί οι αριθμοί να δίνουν επικοινωνιακούς «πόντους» στους γείτονες όμως επί της ουσίας όσα πραγματικά έγιναν πάνω από το Αιγαίο πέρα από τις 41 υπερπτήσεις και 168 παραβιάσεις δείχνουν ότι το Αρχιπέλαγος αποτελεί μια «σφραγισμένη» από την HAF περιοχή όπου διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο ακόμα και στην πιο μακρινή γωνιά του, το Σύμπλεγμα του ακριτικού Καστελόριζου.

Όσα εμφατικά τόνισε ανώτατο επιχειρησιακό Στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας στα «γεράκια» που έχουν αναλάβει να στήσουν αδιαπέραστο τείχος στο FIR Αθηνών είναι ενδεικτικά της λογικής με την οποία αντιμετωπίζονται οι εισβολείς.

«Τα Τουρκικά αεροσκάφη είναι ο ιός και εσείς είστε το φάρμακο» ήταν τα λόγια του προς τους μαχητές της πρώτης γραμμής αποτροπής. Τους Έλληνες αεροπόρους οι οποίοι τόσο την περασμένη Τετάρτη όσο και όλες τις υπόλοιπες μέρες έδωσαν ξανά διαπιστευτήρια κυριαρχίας σηκώνοντας το «γάντι» που πέταξαν οι «εισβολείς».

Κάθε Τουρκικό «στίγμα» πριν καν περάσει σε Ελληνικό Εναέριο Χώρο είχε ήδη μπροστά του τουλάχιστον ένα «γεράκι» της HAF αν και σε αρκετές περιπτώσεις η Πολεμική μας Αεροπορία διέθετε και αριθμητικό πλεονέκτημα. Από όποιο σημείο και με όποιον τρόπο προσπάθησαν οι γείτονες να αιφνιδιάσουν δεν κατάφεραν σε καμία περίπτωση να βρουν ζωτικό χώρο και κενό παρά από τα πρώτα δευτερόλεπτα τα ηχητικά σήματα μέσα στα κόκπιτ τους υπενθύμιζαν ότι είναι ήδη στοχοποιημένοι.

«Τους γνωρίζουμε ,τους έχουμε μελετήσει, είναι προβλέψιμοι και ποτέ δεν θα μας αιφνιδιάσουν» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Έλληνες αεροπόροι οι οποίοι κατά κύματα απογειώνονταν και βρίσκονταν άμεσα εκεί που εμφανιζόταν ο «εισβολέας». Το γεγονός ότι καταγράφηκαν μόλις δύο εμπλοκές σε 41 υπερπτήσεις και δεκάδες παραβιάσεις δείχνει ότι οι γείτονες απέφυγαν δια ροπάλου την επαφή και σύγκριση.

Ακόμα και όταν βρίσκονταν σε κατάσταση «kill» από τα Ελληνικά πυροβόλα με τα μαχητικά κυριολεκτικά «κολλημένα» πίσω τους δεν αντέδρασαν. Οι πορείες των Τουρκικών αεροσκαφών ήταν σχεδόν πάντα σε ευθεία γραμμή με τους ιπτάμενους της HAF να «λοκάρουν» συνεχώς τα F-16 της TuAF.

Tο τρίπτυχο της Ελληνικής τακτικής, αποκάλυψη-αξιολόγηση-αντίδραση λειτούργησε υποδειγματικά με το αεροπορικό Επιτελείο να είναι απόλυτα ευχαριστημένο για τα αντανακλαστικά σε κάθε Τουρκική ενέργεια έως και αργά μέσα στη νύχτα.

Για τα Ελληνικά «γεράκια» όσα έγιναν την περασμένη εβδομάδα με αποκορύφωμα την Τετάρτη είναι ελάχιστα μπροστά σε όσα έχουν εκπαιδευτεί για να αντιμετωπίσουν σε όλες τις μεγάλες ασκήσεις τις οποίες διοργανώνει η συμμετέχει η Πολεμική Αεροπορία όπως ο «ΗΝΙΟΧΟΣ»,η «Tiger Meet», η «Blue Flag»,το «TLP» αλλά και στο καθημερινό πρόγραμμα που ακολουθούν οι Πολεμικές Μοίρες.


Comments


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page