top of page

Συνέντευξη : Ο Θανάσης Λιούνης @ Radio Terranova

Ο ηθοποιός & συγγραφέας Θανάσης Λιούνης μίλησε στο Radio Terranova και την εκπομπή #Εδώ_τα_λέμε_λαϊκά με αφορμή την θεατρική παράσταση "Πρόβα Τζενεράλε" που παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη στο Θέατρο Εμπρός.


Συντάκτης : Κατερίνα Ζαχαριουδάκη
1. «Πρόβα Τζενεράλε» η νέα κωμωδία φέτος… Τι θα απολαύσει ο κόσμος επί σκηνής;


Μία ομάδα ηθοποιών, επιχειρεί να ανεβάσει ένα έργο. Όμως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να παρουσιάσουν ενδεικτικά δύο σκηνές από αυτό το έργο, μπροστά σε μία επιτροπή, ώστε να πάρουν χορηγία για το θέατρο.

Επί σκηνής, βλέπουμε όλη την προσπάθεια και τη δουλειά που καταβάλουν οι ηθοποιοί, προκειμένου να φτάσουν στον στόχο τους.


2. Τι ξεχωρίζεις στην προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του δικού σου ήρωα, μέσα στο έργο;


Ο χαρακτήρας μου είναι ο ‘’Γιώργος΄΄. Είναι καλός ηθοποιός, έχει μάθει τα λόγια του και προσπαθεί να αντεπεξέλθει στον ρόλο. Το μόνο κακό, είναι η μεγάλη αδυναμία στην γυναίκα του, την Λίτσα, η οποία δεν τον αφήνει σε ησυχία, κάνοντάς του τη ζωή κόλαση.


3. Ποια είναι η πηγή έμπνευσης του συγκεκριμένου έργου;


Ήθελα να γράψω ένα έργο που να ΄΄εξηγεί΄΄ κατά κάποιον τρόπο, το πως λειτουργεί μια θεατρική παράσταση. Από την αρχή της, όπου οι ηθοποιοί βρίσκουν το έργο, το διαβάζουν, μαθαίνουν λόγια, βρίσκουν τις κινήσεις τους πάνω στην σκηνή, ως την .. Πρόβα τζενεράλε!

Είναι μία έκκληση προς τον θεατή να αγαπήσει τους ηθοποιούς και το ίδιο το θέατρο.


4. Η δική σου κύρια πηγή έμπνευσης, από πού αντλείται;


Από την καθημερινότητα. Μου αρέσει να παρατηρώ τον κόσμο γύρω μου, τις εκφράσεις, τις συμπεριφορές, και μέσα από αυτά τα ερεθίσματα, δημιουργώ καταστάσεις που επιχειρούν να αφυπνίσουν τα συναισθήματα των θεατών. Είτε σε δράμα , είτε σε κωμωδία. Να νιώσουν….

5. Πώς ξεκίνησες το δικό σου θεατρικό ταξίδι στον χώρο της Τέχνης;


Είμαι πεπεισμένος ότι ήθελα να γίνω ηθοποιός πριν γεννηθώ! Δε με ενδιέφερε ποτέ τίποτε άλλο. Από μικρή ηλικία άρχισα να παίζω, να γράφω, να δημιουργώ, πάνω σε κάτι που αγαπώ. Στην θεατρική τέχνη, που με γεμίζει και αξίζει να υπάρχω για το όνειρό της κι ας είναι η φωτιά της να με κάψει…


6. Αν έπρεπε να διαλέξεις το κεντρικό μήνυμα της «Πρόβας», ποιο θα ήταν αυτό;


Αγαπήστε τους ηθοποιούς και το θέατρο!

Το θέατρο ήταν , είναι και πρέπει να είναι είδος πρώτης ανάγκης. Κυρίως για την ψυχή.


7. Η κωμωδία μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στο κοινό, μέσα από τα μηνύματα που περνάει και με τον τρόπο που τα μεταφέρει;


Η κωμωδία μπορεί να ανατρέψει κυβερνήσεις! Η σωστή κωμωδία, με την άρτια δομή και τον σοφά δομημένο λόγο. Η αλήθεια είναι πάντα πικρή. Η πραγματικότητα, η ενηλικίωση, η καθημερινότητα, το μέλλον... Μέσα από την κωμωδία όμως, μέσα από το χιούμορ και ίσως και τον αυτοσαρκασμό, μπορείς να αντέξεις τα πάντα. Να νικήσεις…


8. Το θέατρο περνάει σε άλλο στάδιο στην μετά – Covid εποχή… Πώς κρίνεις τη νέα θεατρική πραγματικότητα;


Το θέατρο πάντα έφερνε τους ανθρώπους κοντά. Όταν είσαι στο κοινό γελάς με τον διπλανό σου, κλαις με τον διπλανό σου, συγκινείσαι κι ας μην τον γνωρίζεις προσωπικά. Έχει την μαγεία να ενώνει τις ψυχές. Δεν πιστεύω ότι ο Covid άλλαξε την θεατρική πραγματικότητα. Ίσως κάποια ΄΄απαραίτητα μέτρα΄΄ να άλλαξαν λίγο τις συνθήκες, η ουσία όμως παραμένει ατόφια. Στο θέατρο γινόμαστε όλοι ένα, ηθοποιοί και κοινό. Μία παρέα…


9. Επόμενα επαγγελματικά βήματα… Τι ονειρεύεσαι και τι σχεδιάζεις για το μέλλον;


Τώρα συγγράφω το επόμενο έργο μου, ακόμα μία κωμωδία καταστάσεων και εμπειριών, ασχολούμαι με το θέατρο σκιών δίνοντας παραστάσεις σε σχολεία και δήμους και προετοιμάζομαι (από τώρα) για την επόμενη θεατρική χρονιά, όπου σκέφτομαι να ανεβάσω πάλι το ΄΄ Κι εσείς για τον γιατρό;΄΄ . Ένα παλαιότερο έργο μου, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία.


10. Ένα τελευταίο μήνυμα που θα ήθελες να μοιραστείς με τον κόσμο…

΄΄Αγαπήστε τους ηθοποιούς και το θέατρο!΄΄ Να πηγαίνετε πιο συχνά σε θεατρικές παραστάσεις, ει δυνατόν και κάθε εβδομάδα.
Βιογραφικό


Ο Θανάσης Λιούνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Είναι απόφοιτος της ανωτέρας σχολής δραματικής τέχνης

΄Διομήδης Φωτιάδης΄, όπου διδάχθηκε από σημαντικούς δασκάλους στον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Ασχολείται επί 25 συναπτά έτη πλέον, με την ηθοποιία, τη συγγραφή θεατρικών έργων, καθώς και με το θέατρο σκιών, ως ένας από τους πολλά υποσχόμενους νέους Καραγκιοζοπαίχτες της γενιάς του.

Έχει συμμετάσχει σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις όπως: ΄΄Υπηρέτης δύο αφεντάδων΄΄ - ΄΄Λοκαντιέρα ΄΄ (Σκην.: Έλενα Μιχαήλ), ΄΄Ο Καραγκιόζης προφήτης΄΄ (Του Ευγένιου Σπαθάρη), ΄΄Μαρίνος Κοντάρας΄΄ (Του Νίκου Αθερινού), ΄΄Ο χορός του έρωτα΄΄ (Του Κώστα Πρέκα), ΄΄Ιστορίες για αχρείους΄΄ (Του Ανδρέα Παπαδόπουλου) κ.α.

Έχει γράψει έργα για το θέατρο, που έχουν παιχτεί με μεγάλη επιτυχία. Ενδεικτικά κάποια από αυτά είναι: ΄΄Κι εσείς για το γιατρό;΄΄ , ΄΄ Money εξ ουρανού΄΄ , ΄΄ Πρόβα τζενεράλε΄΄ , ΄΄Ψε.Γα.Δι.΄΄ , ΄΄Best seller΄΄ , ΄΄ Επόμενη στάση Ελλάδα΄΄ , ΄΄Άριελ η μικρή γοργόνα (Διασκευή για παιδική σκηνή)΄΄ και πολλά ακόμη…

Το 2021 κέρδισε 2ο βραβείο συγγραφής για το έργο του ΄΄Άντα΄΄.

 


Opmerkingen


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page