top of page

Στη Βουλή την Πέμπτη η τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη – Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ


Κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, αύριο το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείου Εσωτερικών θα καταθέσουν στη Βουλή τη νομοθετική διάταξη προκειμένου να αποτραπεί η κάθοδος του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές 2023. Η διατύπωση θα είναι τέτοια που θα επιτρέψει στο αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου να αποφανθεί κατά πόσο Ηλίας Κασιδιάρης, μέσω της εικονικής αλλαγής ηγεσίας προσπαθεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη.


Η διάταξη «πατάει» σε προηγούμενη του 2021 που αναφέρει ρητά ότι επικεφαλής και κόμματα που έχουν καταδικαστεί πρωτοδίκως για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ότι η συγκεκριμένη διάταξη πρέπει να τύχει της ευρύτερης δυνατής κοινοβουλευτικής στήριξης και θεωρούν πως μεσολάβησε ικανός χρόνος, καθώς η ρύθμιση επιδόθηκε εγκαίρως στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, στο φόντο της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή (πλην της συγκεκριμένης), το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει ότι μέχρι τις εκλογές η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση μια σειρά από νομοθετήματα θετικά για την κοινωνία. Μεταξύ αυτών, και η εφάπαξ ενίσχυση σε συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές Μαρτίου.

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη διαδικασία θα δώσει κανονικά το «παρών», ωστόσο, λένε, ότι δεν γνώριζαν για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει αύριο νέα διάταξη για την απαγόρευση της καθόδου του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές. Κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στον ΑΝΤ1 ότι «μόλις δούμε την διάταξη αναλόγως θα πράξουμε».

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σημείωσε την Τρίτη ότι οποιαδήποτε τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να μην είναι γενική και αόριστη και να προσδιορίζει σαφώς τη δραστηριότητα αυτού του κόμματος ως ναζιστική, ρατσιστική και εθνικιστική. Όσο η κυβερνητική πλειοψηφία, τονίζουν στην Κουμουνδούρου, αρνείται αυτόν τον προσδιορισμό, δεν υπάρχει κοινός τόπος για να συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η Κουμουνδούρου δηλώνει ανοιχτή σε συζητήσεις ώστε να υπάρξει μια κοινή κατάληξη και να υπερψηφίσει και η ίδια την τροπολογία.


Τι αποκάλυψε η Realnews

Η Realnews στις 29 Ιανουαρίου, είχε αποκαλύψει ότι η διάταξη θα κατατεθεί στη Βουλή αυτή την εβδομάδα και θα έχει ψηφιστεί το αργότερο έως τα μέσα Φεβρουαρίου, προκειμένου αμέσως μετά να ακολουθήσει η διαδικασία δημοσίευσης στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης ώστε όλα να είναι έτοιμα μέχρι τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

Παρότι η ρύθμιση δεν αφορά εκλογικό σύστημα, ώστε να απαιτούνται 200 ψήφοι για να εφαρμοστεί άμεσα, αλλά απλή πλειοψηφία προκειμένου να ισχύσει, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα περιθώρια για διακομματική συναίνεση. Η διάταξη δεν θα επιχειρεί την απαγόρευση σύστασης πολιτικού κόμματος, αλλά την απαγόρευση συμμετοχής σε εκλογές. Όπως σαφώς προκύπτει από τη διάταξη, για πρώτη φορά τίθεται ζήτημα πραγματικής ηγεσίας στα κόμματα. Στόχος -με δεδομένο ότι από κανέναν δεν μπορούν να αποστερηθούν πολιτικά δικαιώματα αν δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη- είναι να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο ο Ηλίας Κασιδιάρης ή άλλος κατάδικος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση να ορίσει κάποιο παρένθετο πρόσωπο ως επικεφαλής, προκειμένου ο ίδιος να συνεχίσει να ασκεί την πραγματική ηγεσία μέσα από τη φυλακή

Comentarios


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page