top of page

Προμήθεια ακόμα 6 μαχητικών Rafale κόστους

1 δισ. ευρώ για την ΠΑ - Ο ρόλος ζεύγους ολιγαρχών

Σε μια ευχάριστη έκπληξη ένα βήμα πριν την υπογραφή με την Γαλλία για την απόκτηση ακόμη έξι μαχητικών Rafale βρίσκεται η Πολεμική Αεροπορία ώστε να συγκροτηθεί μία πλήρως εξοπλισμένη πολεμική Μοίρα.


Να σημειώσουμε ότι στην υπόθεση προμήθειας "υποστηρικτικό" ρόλο έχει ζεύγος Ελλήνων ολιγαρχών που συνδέεται με την σύζυγο που έχει απασχολήσει τόσο στο παρελθόν όσο και το παρόν τα φώτα της δημοσιότητας. Παρά τον θάνατο του Ολιβιέ Ντασό το κανάλι που διανοίχθηκε από το ζεύγος των Ελλήνων ολιγαρχών στην επίσκεψη του Γάλλου μεγιστάνα στο Μαξίμου που δόθηκαν τα χέρια για τα Rafale παραμένει ανοιχτό.


Δεν αποκλείεται δε η εσπευσμένη προμήθεια των 6 μαχητικών να προμηνύει απόρριψη της προσφοράς των φρεγατών Belharra (ελπίζουμε αυτή η απόρριψη να μην οδηγήσει στην εγκληματική επιλογή που θα στείλει το ΠΝ τριάντα χρόνια πίσω του αμερικανικού περιπολικού ανοιχτής θαλάσσης, που κάποιοι βαφτίζουν ως φρεγάτα MMSC).


Το κόστος την προμήθειας θα αγγίξει το 1 δισ.ευρώ χωρίς μέχρι αυτή την στιγμή να έχουν αποδεσμευθεί περισσότερες λεπτομέρειες πλην του ότι πλέον θα αφορά μαχητικά νέας κατασκευής.


Το μεγάλο ερώτημα είναι επίσης το χρηματικό, καθώς η χώρα βρίσκεται οικονομικά σε χειρότερη κατάσταση από αυτή του 20210 αλλά όμως τα εξοπλιστικά πλέον "τρέχουν" (και καλώς κάνουν) επομένως δεν υπάρχει εξήγηση γιατί από το 2010 έως το 2019 δεν είχε υλοποιηθεί ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα με αποτέλεσμα οι ένοπλες δυνάμεις να έχουν περιέλθει σε τέλμα σε αρκετά σημεία.


Η απαίτηση για έξι ακόμη Rafale έρχεται “πακέτο” με το εξοπλιστικό πρόγραμμα που επίσης αφορά 4 φρεγάτες, τις νέες τορπίλες και τα επτά αμερικανικά ελικόπτερα Romeo και χρόνους υλοποίησης (υπογραφές) μέχρι τέλη Μαίου.


Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το συμβόλαιο που τρέχει (ήδη εκπαιδεύονται οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί) έχει υπογραφεί την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ και αφορά συμβάσεις απόκτησης των 6 καινούργιων και των 12 μεταχειρισμένων μαχητικών Rafale από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία και προμήθειας των νέων όπλων που θα φέρουν καθώς και της υποστήριξής τους.


Τα τρία συμβόλαια αφορύν: ένα για την αγορά αεροπλάνων, ένα για την αγορά εξοπλισμών (πύραυλοι Mica και Meteor, πύραυλοι Scalp και βόμβες) και ένα τρίτο για την εκπαίδευση πιλότων και μηχανικών και την αρχική υποστήριξη των πρώτων αεροσκαφών.


«Το χρονοδιάγραμμα είναι εξαιρετικά σύντομο», εξηγεί το γραφείο της Florence Parly, το οποίο αναφέρει ότι η παράδοση των πρώτων έξι αεροπλάνων θα γίνει τον Ιούνιο του 2021 και η ολοκλήρωση των παραδόσεων σε δύο χρόνια, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2023.


Το περίεργο στην υπόθεση επίσης είναι ότι μόλις πριν ένα μήνα ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος στην Βουλή δήλωνε για το ενδεχόμενο ένταξης επιπλέον μεταχειρισμένων αεροσκαφών Rafale στην Πολεμική Αεροπορία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Κ. Βελόπουλου με θέμα, "Πιθανότητες ένταξης επιπλέον μεταχειρισμένων αεροσκαφών Rafale στην Πολεμική Αεροπορία", ξεκαθάρισε ότι "τουλάχιστον κατά την παρούσα φάση, δεν βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ενεργοποίησης υποπρογράμματος για την απόκτηση επιπλέον αεροσκαφών Rafale, πέραν των 18 των οποίων η προμήθεια, μετά του συναφούς εξοπλισμού και όπλων, τελεί υπό υλοποίηση".


Ας ελπίσουμε ότι ΠΑ στο κοντινό μέλλον θα αποκτήσει και δεύτερη ενισχυμένη Μοίρα Rafale ειδικά κάτω από το πρίσμα της απόσυρσης και των F-4.


ΠΗΓΗ enoplos

Comentários


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page