top of page

«Κιβωτός του Κόσμου»: Σύσκεψη στο Μαξίμου την Δευτέρα – Η λειτουργία της δομής στο επίκεντρο


Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου την Δευτέρα για την «Κιβωτό του Κόσμου», μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί ασέλγειας και κακοποιητικών συμπεριφορών σε βάρος ανηλίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στη λειτουργία της δομής και στο τι θα γίνει με τα παιδιά που φιλοξενούνται στην «Κιβωτό», όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση της υπόθεσης από την Δικαιοσύνη και τις Αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε δήλωση για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» και τον πατέρα Αντώνιο. Ο Αρχιεπίσκοπος επέβαλε την απαγόρευση ιεροπραξιών στον πατέρα Αντώνιο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Η «κόλαση» που περιγράφουν παιδιά στις δομές

Στην Εισαγγελία ανηλίκων θα περάσει αύριο, Δευτέρα ο φάκελος με τις καταγγελίες και τις μαρτυρίες για την «Κιβωτό του Κόσμου», μετά τα όσα κατέθεσε ο 18χρονος, από τον οποίο άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης και επιβεβαίωσε και ο ανήλικος τον οποίο κατονόμασε ο 18χρονος.

Οι εξελίξεις πλέον δρομολογούνται δεδομένου ότι ο 18χρονος με την κατάθεσή του δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, ενώ φέρεται να έχει κατονομάσει τον πατέρα Αντώνιο ως το πρόσωπο που έχει ασελγήσει σε βάρος του.

Αργά ή γρήγορα, ακόμη και εντός της εβδομάδας σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, το ιδρυτικό στέλεχος της «Κιβωτού του Κόσμου» που κατονομάζεται, θα κληθεί ενώπιον των δικαστικών Αρχών είτε για να δώσει εξηγήσεις ή για να απολογηθεί. Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να έχει προηγηθεί σύλληψη. Οι καταγγελίες παιδιών για τις συνθήκες στις δομές της «Κιβωτού» παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και άλλα τρία άτομα, τα οποία διέμεναν ως παιδιά στην «Κιβωτό» και στη συνέχεια εργάζονταν εκεί, καθώς έχουν καταγγελθεί για ξυλοδαρμούς, σκληρές τιμωρίες και κακοποιητικές συμπεριφορές απέναντι στα παιδιά.

Συγκλονίζει 20χρονη πρώην τρόφιμος για τις σκληρές τιμωρίες

Μια 20χρονη πρώην τρόφιμος στη δομή, μιλώντας στο OPEN, είπε μεταξύ άλλων ότι είχε βρεθεί σε περιστατικό που ο πατήρ Αντώνιος είχε χαστουκίσει κοπέλα πριν από 5 χρόνια.

Όπως τόνισε η 20χρονη «ήμουν στην Κιβωτό του Κόσμου για έξι χρόνια και συγκεκριμένα έως τα 12. Η βία ήταν κυρίως ψυχολογική και έπειτα λεκτική. Λεκτική, όμως, όχι του τύπου μας έβριζαν και τέτοια, απλά με τον τρόπο τους μας έβγαζαν άχρηστους και ότι δεν είμαστε σωστά πλάσματα στην κοινωνία, ότι θα γίνουμε κακή επιρροή».

Αναφερόμενη στις τιμωρίες κατά τις οποίες κλείδωναν παιδιά στα δωμάτιά τους, η 20χρονη λέει πως «Τέτοια είδους τιμωρία τόσο μεγάλη και τόσο αυστηρή πάντα έπαιρνε την έγκριση, πάντα έπρεπε να πάρουν την έγκρισή του. Και εμένα και τα υπόλοιπα κορίτσια που μας είχαν κλειδωμένα τόσο καιρό ο πατήρ Αντώνιος το γνώριζε. Από εκείνον είχε μπει αυτή η τιμωρία. Είχε πάρει έγκριση αυτή η τιμωρία για να γίνει».

Στη συνέχεια, η 20χρονη περιέγραψε τα εξής:

«Εγώ τότε που ‘χα βγει από τη συνέπεια εκείνο τον καιρό ο πατήρ ήταν εκεί και μας έχει πιάσει και μας μίλαγε. Και λέει, ναι εγώ έκανα αυτή την έγκριση. Εννοείται πως ήμουν τέρμα αντίθετη με όλα αυτά και κάποια στιγμή είχα απελπιστεί και εγώ η ίδια. Και του λέω «συγγνώμη δηλαδή το θεωρείτε το σωστό επειδή εγώ κάλυψα κάποιο άλλο παιδί να μου δώσετε αυτή την τιμωρία, να μην πάω πουθενά και να με έχετε κλειδωμένη;». Και λέει ναι, «προφανώς και έβαλα σαν τιμωρία για να παραδειγματιστείτε». Λέω “θα παραδειγματιστώ από τι; Από το να με έχετε κλειδωμένη και να δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ σαν το σκυλί;”».

Η «κόλαση» που περιγράφουν παιδιά που έμειναν στις δομές της «Κιβωτού» και εργαζόμενοι

Εντύπωση προκαλούν οι δημόσιες επώνυμες καταγγελίες παιδιών για ξυλοδαρμούς και τιμωρίες, που είχαν γίνει από τον περασμένο Αύγουστο μετά τις αναφορές του παιδαγωγού Χρόνη Χλίτσιου, για όσα συνέβαιναν στη δομή στο Διμήνι του Βόλου.

Πολλά παιδιά στα σχόλια κάτω από την ανάρτηση του κ. Χλίτσιου πριν από τρεις μήνες περιγράφουν τις εμπειρίες που βίωσαν και τα λόγια τους προκαλούν ανατριχίλα και οργή για τα όσα συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες της «Κιβωτού».

Comments


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page