Κατάχρηση εξουσίας,βία και κακοποίηση Θύτες και θύματα


Γράφει : ΙΩΑΝΝΑ ΠΡΟΣΜΙΤΗ

Κατάχρηση εξουσίας,βία και κακοποίηση

Θύτες και θύματα

Η πικρή αλήθεια είναι πως οι περισσότερες γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν βιωσει κάποια μορφή βίας είτε ψυχολογικής είτε λεκτικής είτε σωματικής. Είναι απλοϊκό να μιλάμε για έννοιες όπως κακοποίηση, τραύματα, θύτες και θύματα χωρίς να λαμβάνουμε υποψιν παραμέτρους, συνθήκες και παράγοντες. Είναι σίγουρα ανήθικο και ψυχικά νοσηρό ο έχων την εξουσία να αισθάνεται ικανοποίηση χειραγωγωντας άτομα σε αδυναμία φύσει η θέση. Η βία σε οποιαδήποτε μορφη μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικά τραύματα τα οποία ανάλογα την περίσταση μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά όλη τη ζωή η πτυχές αυτής του θύματος.

Σίγουρα το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να μιλήσει για την τραυματική του εμπειρία είναι απελευθερωτικό για τον ίδιο και σημαίνει ότι έχει κάνει ήδη βήματα για την αποθεραπεία του. Η αλήθεια είναι πως ένα τραυματικό γεγονός πρέπει να περάσει από εσωτερικές διεργασίες προκειμένου να γίνει αποδεκτό και να πάψει να προκαλεί πόνο. Πολλές φορές τα άτομα απωθούν το τραύμα ακόμα και από τον ίδιο τους τον εαυτό για να μην υποφέρουν. Η ωρίμανση της εμπειρίας διαφέρει από άτομο σε άτομο ανάλογα την ιδιοσυγκρασία του, τις άμυνες που διαθέτει καθώς επίσης και ανάλογα του κατά πόσο υποστηρικτικό είναι το περιβάλλον που μεγάλωσε. Θα ήθελα να τονίσω ότι είναι αναφαιρετο δικαίωμα κάποιου να εκφράζεται για τις εμπειρίες του οποτε και αν ο ίδιος είναι έτοιμος.

Σίγουρα η ίδια συμπεριφορά ψυχολογικής και σωματικής βίας δεν εχει τις ίδιες επιπτώσεις σε κάθε περίσταση. Εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία, τα βιώματα, τις άμυνες και τις προσδοκίες του θύματος. Σαφώς όσο πιο ευάλωτο συναισθηματικά είναι κάποιο άτομο τόσο πιο βαρέως θα εκλάβει συμπεριφορές που υποδεικνύουν λαγνεία και σεξουαλική επιθυμία. Δεν θα παραλείψω και μια συνθήκη η οποία ναι μεν όχι πολύ συχνή αλλά συμβαινει. Υπάρχει πιθανότητα ανοχής στην πρόκληση και δεκτικοτητας χειριστικων συμπεριφορών όταν εμπλέκονται ναρκισσιστικες φιλοδοξίες. Φαίνεται να χειραγωγουνται πιο εύκολα άτομα με ασαφή όρια προσωπικοτητας, ισως θύματα κακοποίησης που έχουν μάθει να υπάρχουν μέσα από τον ρόλο του θύματος.

Από την άλλη οι θύτες είναι πολλές φορές πρώην κακοποιημένοι που ο μόνος τρόπος επικοινωνίας που έχουν μάθει είναι η επιβολή με τη βία. Ενώ κάποιοι είναι ναρκισσιστες, χαλαρών ηθικών αξιών που νομίζουν πως είναι ανώτεροι από τους άλλους επειδή κατέχουν την αλλαζωνεια της εξουσίας και ότι όλοι οι άλλοι είναι κτήματα τους, τα οποια και χρησιμοποιούν προς ικανοποίηση των διαστροφικων τους ορεξεων. Η προαναφερθείσα κατηγορία είναι και η πιο επικυνδινη.

Όπως και να εχει υπάρχουν τόσο διαφορετικές περιπτώσεις που θα έπρεπε να αναλύουμε όλες τις παραμέτρους κάθε μια χωριστά για να μπορέσουμε να βγάλουμε ακριβή συμπεράσματα. Το αισιόδοξο είναι ότι από την στιγμή που υπάρχει μια συγχρονικοτητα αναφορικά με την έκφραση και αναφορά περιστατικών βίας οι θύτες θα φοβούνται περισσότερο να εκφοβισουν και να εκφράσουν τις σαδιστικες ορέξεις τους. Επιτέλους όλες αυτες οι φωνές θα δικαιώσουν τα θύματα βίας και θα αποτρέψουν αλλα παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Τώρα είναι η στιγμή της απελευθέρωσης και της επανάστασης ενάντια στους δεσμώτης.


Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square