top of page

Καθαρά Δευτέρα: Πώς θα πετάξετε χαρταετό, τι ισχύει για τις μετακινήσεις - Ποια καταστήματα είναι αν

Καθαρά Δευτέρα: Πώς θα πετάξετε χαρταετό, τι ισχύει για τις μετακινήσεις - Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Μετά το περσινό Πάσχα, τα Χριστούγεννα και τις Απόκριες, και η Καθαρά Δευτέρα μας βρίσκει με lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Τα φετινά Κούλουμα θα είναι διαφορετικά, καθώς θα ισχύουν όλοι οι περιορισμοί που έτσι κι αλλιώς ισχύουν τις υπόλοιπες ημέρες, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί. Ανησυχία πάντως προκαλούν στους επιστήμονες οι συναθροίσεις που θα γίνουν σε σπίτια, γι' αυτό συνιστούν να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να αποφεύγουμε τα μεγάλα "οικογενειακά τραπέζια" και να παραμείνουμε στην "κοινωνική φούσκα" μας προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Το πέταγμα του χαρταετού θα γίνει υπό ιδιαίτερες συνθήκες. Οι πλατείες και τα πάρκα θα είναι ανοιχτά, ωστόσο θα υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Αναλυτικά τι ισχύει για την Καθαρά Δευτέρα

-Δεν επιτρέπονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις, εκτός από τις εξαιρέσεις που ήδη εφαρμόζονται πχ για λόγους υγείας ή εργασίας

– Οι μετακινήσεις σε ιχθυοπωλεία, μίνι μάρκετ, φούρνους που είναι ανοιχτά σήμερα με κωδικούς 2 και 3, θα πραγματοποιούνται μόνο εντός του δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από την οικία.


Συγκεκριμένα, επιτρέπονται: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα/επιχείρηση και μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή και μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου.

-Στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας (κωδικός 4), οι αστυνομικοί πλέον μπορούν να ζητήσουν πρόσθετες διευκρινίσεις.

– Οι μετακινήσεις για άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο, με τον κωδικό 6, επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Το ίδιο ισχύει και με το πέταγμα του χαρταετού, που ως εκ των πραγμάτων επιτρέπεται μόνο κοντά στις οικίες. Βεβαίως , κάποιοι θα προτιμήσουν το ποδήλατο για αποστάσεις μεγαλύτερες των 2 χλμ για να πετάξουν χαρταετό.

Αναφέρεται συγκεκριμένα στο ΦΕΚ με τα μέτρα: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο, ατομικά ή έως τρία άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της ελάχιστης απόστασης του ενάμισι 1,5 μέτρου.

– Κανονικά ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας

από τις 18:00 για τις περιοχές στο "βαθύ κόκκινο"

από 21:00 για Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, θα παραμείνουν ορισμένα καταστήματα ανοιχτά προκειμένου οι καταναλωτές να κάνουν τις τελευταίες αγορές τους για το Σαρακοστιανό τραπέζι. Έτσι, κανονικά θα λειτουργήσουν τα ιχθυοπωλεία, τα μίνι μάρκετ, οι φούρνοι, ενώ κλειστά θα είναι τα σούπερ μάρκετ. Ανοιχτή είναι η ιχθυαγορά στη Βαρβάκειο, που δεν έγινε την Κυριακή δεν έγινε το παραδοσιακό το ξενύχτι προς την Καθαρά Δευτέρα. Κανονικά λειτουργούν οι λαϊκές αγορές την Καθαρά Δευτέρα, όπως και κάθε χρόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Οδηγίες για τον χαρταετό Την προσοχή των πολιτών για το πέταγμα του χαρταετού, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, με δεδομένο τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών, εφιστά ο ΔΕΔΔΗΕ . Όπως σημειώνει, το πέταγμα του χαρταετού κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο ηλεκτροπληξίας και διακοπής της παροχής ρεύματος στη γύρω περιοχή. Αν ο χαρταετός σας μπλεχτεί στα καλώδια, τότε για την ασφάλειά σας: 1. Μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα 2. Μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε ικριώματα ή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια Σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστείτε βοήθεια: 3. Ειδοποιείστε τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ (11500, Κέντρο Εξυπηρέτησης και Βλαβών) ή 4. Επικοινωνήστε με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής Για την ταχεία αποκατάσταση τυχόν βλαβών από το πέταγμα των χαρταετών, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει αυξημένα συνεργεία σε όλες τις υπηρεσίες του ανά τη χώρα.


Comments


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page