top of page

Εισηγήσεις ειδικών για καθολικό lockdown στην Θεσσαλονίκη - Σενάρια για περιορισμό μετακινήσεων, παύ


Εισηγήσεις για πιο σκληρό «lockdown» στην Θεσσαλονίκη κάνουν οι ειδικοί, προκειμένου να ανακοπεί η ραγδαία αξάπλωση της πανδημίας.

Μεταξύ αυτών είναι και η παύση λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, αλλά και να περιορισθεί η δυνατότητα μετακινήσεων  μέσω των γραπτών μηνυμάτων, προκειμένου να μην γίνεται κατάχρηση. Κάποιοι έχουν προτείνει και επαναφορά της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ (21:00-05:00).

Σχετικές ανακοινώσεις ενδεχομένως να γίνουν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά το απόγευμα, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.

Εισηγήσεις που γίνονται με δεδομένη την συνεχή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στην Θεσσαλονίκη στην οποία βρίσκονται από σήμερα εκτάκτως ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, που ανακοίνωσε την προσθήκη 50 νέων κλινών ΜΕΘ, όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοίδης ο οποίος και απήυθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις. Χθες είχαν διαγνωσθεί στην Θεσσαλονίκη 652 νέα κρούσματα, ενώ η θετικότητα στον ιό αγγίζει το 32%.

Ακριβώς για να αναδείξει την σοβαρότητα της κατάστασης, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι από χθες μέχρι σήμερα στις εφημερίες των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας έγιναν 25 διασωληνώσεις, ενώ μόνο στο ΑΧΕΠΑ, κατά την εφημερία που ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, έγιναν 86 εισαγωγές περιστατικών Covid-19. Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, το Ιπποκράτειο κατά την αυριανή του εφημερία θα έχει επικουρικά στήριξη από το Ιατρικό Διαβαλκανικό.

Σημειώνεται πως ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος ανέφερε σήμερα στον ΣΚΑΪ πως μέχρι τώρα έχουν σταλεί πάνω από 4 εκατ. sms για μετακινήσεις πανελλαδικά, ενώ στην πρώτη καραντίνα o αντίστοιχος αριθμός ήταν 2,6 εκατ. Αυτό έχει να κάνει, όπως σημείωσε, και με το γεγονός ότι στο πρώτο lockdown δεν είχαμε ανοιχτά σχολεία, μετακινήσεις ανηλίκων κ.λπ. και οι πολίτες δεν ήταν τόσο εξοικειωμένοι με το 13033.

Ο αριθμός των μετακινήσεων κρίνεται ιδιαίτερα αυξημένος για περίοδο lockdown και γι' αυτό αναμένεται να αποφασιστούν αλλαγές. Ενδεχομένως να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά το απόγευμα, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.

Οι νέες κλίνες

Αναφορικά με τις νέες κλίνες ΜΕΘ, 6 θα αφορούν στο ΑΧΕΠΑ, 7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, 5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, 5 στο νοσοκομείο Σερρών, 15 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, 6 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών και 5 στο Γεννηματάς. Οι κλίνες αυτές είναι πλέον των 50 κλινών νευροχειρουργικών, καρδιοχειρουργικών και αγγειοχειρουργικών κλινικών που έχουν μετατραπεί σε πολυδύναμες ΜΕΘ και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΥ.

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ακόμη ότι για την περαιτέρω στήριξη της Βόρειας Ελλάδας η κάθε Υγειονομική Περιφέρεια θα στηρίζει την άλλη και θα μπορούν να μεταφέρονται περιστατικά σε όμορες Υγειονομικές Περιφέρειες. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ προκειμένου, εφόσον χρειαστεί, να διατεθεί ένα C-130, το οποίο σε ειδικές κάψουλες θα κάνει αεροδιακομιδές περιστατικών από απομακρυσμένες Υγειονομικές Περιφέρειες, πάντα με την έγκριση των γιατρών και υπό την προϋπόθεση να πληρούνται οι όροι ασφαλείας και η ασφάλεια του ασθενούς. Εκτός της Θεσσαλονίκης, υψηλό επιδημιολογικό φορτίο υπάρχει και σε άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Χαρακτηριστικά, χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε εκτός των 652 κρουσμάτων της συμπρωτεύουσας, 52 στη Δράμα, 45 στον Έβρο, 62 στην Ημαθία, 44 στην Καβάλα, 38 στην Πέλλα, 43 στην Πιερία, 43 στις Σέρρες, ενώ η Λάρισα κατέγραψε 168 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Opmerkingen


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page