top of page

Εγκαινιάστηκε νέο Τμήμα Επειγόντων στο «Γ. Γεννηματάς»


Παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κώστα Τασούλα και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια του έργου «Αναδιαρρύθμιση – Ανακαίνιση – Αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών» του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» που υλοποιήθηκε με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Το έργο αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών επείγουσας φροντίδας του Νοσοκομείου, στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ασθενών και των συνοδών τους καθώς και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του υγειονομικού προσωπικού.


Η δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση αφορούσε στη μελέτη και υλοποίηση της πλήρους οικοδομικής και Η/Μ ανακατασκευής του συνολικού κτιριακού συγκροτήματος (1.192 m2) του Τ.Ε.Π., του περιβάλλοντος αυτού χώρου (1.600 m2) και του νέου στεγάστρου (350 m2) καθώς και στην προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονου ιατροτεχνολογικού και λοιπού εξοπλισμού.

Με τον λειτουργικό και χωροταξικό επανασχεδιασμό του Τ.Ε.Π. εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της δομής και αυξάνεται η αποδοτικότητα του Νοσοκομείου, με γνώμονα την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών υγειονομικής περίθαλψης.

Το Τ.Ε.Π. του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» λειτούργησε ως το πρώτο συντονιστικό κέντρο επειγόντων περιστατικών στα τέλη της δεκαετίας του 1960 με σκοπό την αντιμετώπιση όλων των επειγόντων περιστατικών εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, αλλά και του συνόλου της Ελληνικής Επικράτειας σε 24ωρη καθημερινή βάση. Περισσότερα από 80.000 άτομα επισκέφθηκαν το Τ.Ε.Π. του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» κατά τη διάρκεια της γενικής εφημερίας του για το 2021, καθιστώντας το πρώτο στο λεκανοπέδιο Αττικής, ενώ η επισκεψιμότητά του ανήλθε σε περίπου 55.000 άτομα για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, κατά το χαιρετισμό του ευχαρίστησε την κυρία Μαριάννα Λάτση για τη συμβολή της οικογένειας Λάτση και του Ιδρύματος για τη δωρεά. Υπογράμμισε ότι με τη διασφάλιση 350 εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα υπάρξει κτιριακή αναδιάρθρωση 80 νοσοκομείων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη στήριξη του ΕΣΥ με προκηρύξεις 6.000 θέσεων, “ προσπαθώντας να δώσουμε κίνητρα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον για να μείνουν οι γιατροί στο Ε.Σ.Υ.. Βήμα βήμα θα λύνονται τα προβλήματα, βήμα βήμα θα αλλάζει η εικόνα του Εθνικού συστήματος υγείας”, κατέληξε.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκε στην ιστορία του κτιρίου, λέγοντας ότι “ χτίστηκε ως «οίκος αδελφών του Σωτηρία» πριν τον πόλεμο. Για να μη γίνει κατάληψή του από τους Γερμανούς, ο τότε διοικητής του «Σωτηρία» έφερε 2-3 αρρώστους με αιμόπτυση να περπατούν στους διαδρόμους, για να μη μπουν οι Γερμανοί. Έτσι γλίτωσε αυτό το κτίριο και μετά έγινε κομμάτι του Γενικού Κρατικού και λειτουργεί πραγματικά προσφέροντας εξαιρετικές υπηρεσίες σε όλους, από την εποχή που έγινε το «ρυθμιστικό» στην αρχή του Ε.Σ.Υ.” Η κ. Γκάγκα υπογράμμισε ότι το “Γ.Γεννηματάς” είναι ένα πάρα πολύ νευραλγικό νοσοκομείο και ένα νευραλγικό Τ.Ε.Π., ίσως μαζί με τον «Ευαγγελισμό» και το «Ιπποκράτειο», τα πιο νευραλγικά Τ.Ε.Π. που έχουμε στην Ελλάδα..

Ο Δρ. Πέτρος Καλαντζής, Προέδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, ανέφερε στην ομιλία του ότι: «Η δωρεά αυτή εντάσσεται σε μια δέσμη δράσεων που είχαμε εξαγγείλει το 2018 ανταποκρινόμενοι στην εθνική τραγωδία που προκάλεσε η πυρκαγιά στο Μάτι. Ειδικότερα, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα μείγμα στοχευμένων παρεμβάσεων στον τομέα της Υγείας ευελπιστώντας ότι αυτές θα συνεισφέρουν μεσο-μακροπρόθεσμα στην ετοιμότητα και έγκαιρη αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος αυτού κατευθύνθηκε στην κάλυψη αναγκών που σχετίζονται με τη διαχείριση επειγόντων περιστατικών. Άλλωστε, ο τομέας της Υγείας αποτελεί έναν κρίσιμο κρίκο που διαπερνά οριζόντια την αλυσίδα Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης οποιασδήποτε κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Κατόπιν, λοιπόν, διερεύνησης και ιεράρχησης των αναγκών από κοινού με τους επικεφαλής των αρμοδίων Υγειονομικών Περιφερειών της Αττικής, με Διοικητές Νοσοκομείων της Αττικής και σε συνεργασία με εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων του Ελληνικού Δημοσίου, υλοποιήσαμε στο διάστημα αυτών των ετών που μεσολάβησαν μερικές σημαντικές δωρεές που ήδη έχουν ενταχθεί στο Ε.Σ.Υ.


Συγκεκριμένα:

 • Χρηματοδοτήσαμε την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του ΚΑΤ, την αναβάθμιση της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας καθώς και τη δημιουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, επίσης στο ΚΑΤ.

 • Χρηματοδοτήσαμε τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο» και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Λατσείου Κέντρου Εγκαυμάτων.

 • Προσφέραμε εξοπλισμό για τις ανάγκες λειτουργίας σταθερών αιθουσών και κινητών συνεργείων αιμοληψίας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

 • Η σημαντικότερη, όμως, συνεισφορά μας στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, ήταν η χρηματοδότηση της μελέτης και της υλοποίησης του έργου Αναδιαρρύθμισης, Ανακαίνισης και Αναβάθμισης του Τ.Ε.Π. του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», που έχουμε τη μεγάλη χαρά και τιμή να εγκαινιάζουμε σήμερα.

Πεποίθησή μας στο Ίδρυμα Λάτση είναι ότι κάθε συνδρομή στο έργο της Πολιτείας για την αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού των ελληνικών νοσοκομείων συνιστά καθήκον όλων μας. Καθήκον που από πλευράς μας διαχρονικά υπηρετούμε εδώ και δεκαετίες, παραμένοντας πιστοί στις αξίες και τις αρχές κοινωνικής προσφοράς του Γιάννη Λάτση.».

Κατά το χαιρετισμό του ο κ. Ελευθέριος Μπούλιας, Διοικητής του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» αναφέρθηκε στα οφέλη για τον ασθενή και τους επαγγελματίες υγείας σημειώνοντας:

«Η αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου, του οποίου γνώμονας για τη λειτουργία του είναι ο ασθενής και η ασφάλειά του, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική του κατάσταση, μάς δίνει τη δυνατότητα να στοχεύουμε:

 • στην έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος υγείας του,

 • στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του,

 • στην παροχή υψηλής ποιότητας φροντίδας,

 • στην ταχύτητα και την αποδοτικότητα με την οποία θα μπορεί να παρέχεται η φροντίδα αυτή και

 • στην ανάπτυξη και εξέλιξη της ιατρικής έρευνας, στην εκπαίδευση και εξειδίκευση του ιατρικού προσωπικού.

Ιδιαίτερα είναι τα οφέλη και για όλους τους επαγγελματίες υγείας του Νοσοκομείου. Μέσω της δωρεάς αποσκοπούμε:

 • στην ασφάλειά τους,

 • στη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων ώστε να ασκούν με αποτελεσματικότητα το έργο τους,

 • στο αξιοπρεπές περιβάλλον εργασίας,

 • στον σεβασμό και την εμπιστοσύνη εκ μέρους των ασθενών και των οικογενειών τους κατά την εκτέλεση του έργου τους.».

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page