top of page

Βρετανία: Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα–Τρίτη παραίτηση για την Τρας «Βράζουν» οι ΣυντηρητικοίΣοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει στο εσωτερικό των Τόρυδων, η νεοπαγής πρωθυπουργός στη Βρετανία, Λιζ Τρας, καθώς σήμερα δέχτηκε και δεύτερο πλήγμα, με ακόμα μία παραίτηση, αυτή τη φορά, της βουλευτού Γουέντι Μόρτον.


Η Τρας βλέπει το κόμμα της να κλυδωνίζεται, καθώς μεγαλώνει στους κόλπους των Συντηρητικών η εναντίον της δυσαρέσκεια και ενώ χάνει τον έναν μετά τον άλλον τους ανθρώπους που την είχαν στηρίξει στη διάρκεια των εσωκομματικών διαδικασιών για την ανάδειξη νέου ηγέτη, μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον.

Η Συντηρητική βουλευτής Γουέντι Μόρτον, που ήταν ως σήμερα η αρμόδια για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας, υπέβαλε την παραίτησή της από την κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun. Η Μόρτον είχε στηρίξει τη Λιζ Τρας όταν διεκδικούσε την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία, το καλοκαίρι. Αμέσως μετά τη νίκη της, η Τρας την διόρισε υπεύθυνη της κομματικής πειθαρχίας (chief whip).

Η παραίτηση της Μόρτον έρχεται μερικές μόνον ώρες μετά την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών της Βρετανίας Σουέλα Μπράβερμαν, η οποία δεν παράλειψε να αφήσει με αιχμές κατά της πρωθυπουργού, με την Λιζ Τρας πλέον να αγωνίζεται για να κρατηθεί στην εξουσία, εν μέσω πολλών αντιδράσεων, ακόμα και στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Στρέφεται τώρα στους αντιπάλους της

Η παραίτηση της Μπράβερμαν, λόγω «παραβίασης των κανόνων ασφαλείας» σχετικά με την ανταλλαγή ευαίσθητων κυβερνητικών πληροφοριών, είναι η δεύτερη αποχώρηση υπουργού της Τρας σε διάστημα λίγων ημερών. Και οι δύο αντικαταστάθηκαν από στελέχη που δεν είχαν υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Λιζ Τρας στην εσωκομματική ψηφοφορία για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Τόρις. Ο Τζέρεμι Χαντ διαδέχθηκε τον Κουάζι Κουάρτενγκ στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο Γκραντ Σαπς διαδέχτηκε την Σουέλα Μπράβερμαν στο υπουργείο Εσωτερικών.

«Έκανα λάθος, αποδέχομαι την ευθύνη και παραιτούμαι. Το να προσποιούμαστε ότι δεν κάναμε λάθη και να συνεχίζουμε σαν να μην μπορούν όλοι να δουν ότι τα κάναμε και να ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν με έναν μαγικό τρόπο, δεν είναι σοβαρή πολιτική», δήλωσε παραιτούμενη η Μπράβερμαν.

Οι εκτιμήσεις

Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι Τρας και Μπράβερμαν συγκρούστηκαν για το μεταναστευτικό. Η Σουέλα Μπράβερμαν, η οποία είχε πρόσφατα δηλώσει ότι ονειρευόταν να δει αιτούντες άσυλο να απελαύνονται στη Ρουάντα, ήταν υπέρ της υιοθέτησης σκληρής γραμμής. Η Τρας υποστήριζε όμως ότι οι περιορισμοί που ισχύουν για την είσοδο μεταναστών στη χώρα θα μπορούσαν αρθούν για ορισμένους κλάδους της οικονομίας, κάτι που έβλεπε θετικά και ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ. Στην επιστολή παραίτησης, η Σουέλα Μπράβερμαν εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με την προσήλωση της κυβέρνησης Τρας στην υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «αθέτησε βασικές υποσχέσεις», αναφέροντας ειδικότερα την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Η Μπράβερμαν

Γεννημένη το 1980 στο Χάροου του βορειοδυτικού Λονδίνου, σπούδασε νομικά στο Κέιμπριτζ και στη Σορβόννη, η Σουέλα Μπράβερμαν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2015. Οι γονείς της, ινδικής καταγωγής, έφθασαν στη Βρετανία από την Κένυα και τον Μαυρίκιο. Η ίδια έχει ασπαστεί τον βουδισμό και είναι μητέρα δύο παιδιών. Ήταν από τους πρώτους που έθεσαν υποψηφιότητα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Μετά τον αποκλεισμό της στον δεύτερο γύρο της εσωκομματικής ψηφοφορίας, είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Λιζ Τρας.


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page