top of page

Βορίδης για την παρουσία του στην κηδεία του τέως βασιλιά: Είχα πρόσκληση από την οικογένεια


Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή στον απόηχο της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, δέχτηκε πυρά για την πολιτική του διαδρομή, με αφορμή την παρουσία του στην εξόδιο ακολουθία.

Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως «αισθάνεστε την ανάγκη να πείτε πόσο εγώ πρέπει να είμαι προσεκτικός απέναντί σας, λόγω της πολιτικής μου διαδρομής. Το έχουμε συζητήσει, σε αυτή την αίθουσα, τριακόσιες φορές. Τα πάντα είναι γνωστά, για την πολιτική μου διαδρομή. Έχουν αξιολογηθεί, αν θυμάμαι καλά, 8 ή 9 φορές από τους Έλληνες πολίτες, δεν θυμάμαι πόσες ακριβώς αλλά πάντως κάμποσες. Τώρα αυτή η συζήτηση έχει κανένα νόημα; Έτσι θα πάτε στις εκλογές; Εγώ δεν σας λέω να μην με κρίνετε. Ξέρετε πόσο ανεκτικός είμαι στην πολιτική κριτική. Ξέρετε πόσες ύβρεις έχω δεχθεί από την παράταξή σας και πόσο σε τελευταία ανάλυση αδιαφορώ, για τις απαντήσεις. Έχετε την άποψή σας, για την πολιτικό-ιδεολογική μου ταυτότητα».

Όπως υπογράμμισε ο Μάκης Βορίδης, «έχω διευκρινίσει. Εγώ έγκριση από εσάς, για την πολιτική μου ταυτότητα, δεν παίρνω και δεν ζητώ την άδεια σας. Αλλά αυτή την άδεια μου την δίνει ο ελληνικός λαός, ο οποίος γνωρίζει και τις απόψεις μου, τις γνωρίζει γιατί τις έχετε επισημάνει εσείς, πάρα πολλές φορές άδικά, πάρα πολλές φορές υβριστικά, πάρα πολλές φορές με τον πιο επιθετικό τρόπο. Πάρα πολλές φορές. Τα ξέρει όλα και τα κρίνει. Σας καταλαβαίνω ότι σας δυσαρεστεί αυτή η κρίση του ελληνικού λαού. Έτσι είναι αυτό. Να συμφιλιωθούμε ότι στη δημοκρατία υπάρχουν πτυχές που δεν συμφωνούμε αλλά όμως κυρίαρχα αποφασίζει ο λαός και σε αυτή την κρίση, οφείλουμε να τον σεβόμαστε».

Σχολίασε και την κριτική που δέχθηκαν οι δημόσιες δηλώσεις για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. «Τέως μετά θάνατον δεν μπορεί να υπάρχει. Μετά τον θάνατο όλοι είμαστε τέως. Δεν γίνεται να έχεις ενεργή ιδιότητα, όταν πεθαίνεις. Δεν γίνεται να είσαι βασιλεύς, όταν είσαι νεκρός. Για τον απλούστατο λόγο ότι έχεις αποβιώσει. Άρα η συγκεκριμένη προσφώνηση, προφανώς αναφέρεται στον ιστορικό ρόλο. Όταν λες για έναν αποβιώσαντα, «Βασιλεύς Κωνσταντίνος», εκείνο το οποίο λες είναι «ο Κωνσταντίνος που υπήρξε Βασιλεύς των Ελλήνων». Αυτό λες. Δεν γίνεται να πεις κάτι διαφορετικό. Το «τέως Βασιλεύς» το λες, όταν κάποιος είναι εν ζωή», είπε ο κ. Βορίδης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κάλεσε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ, «επειδή αυτές τις ημέρες σκιαμαχεί», να απαντήσει γιατί αισθάνεται την ανάγκη να ανοίξει τη συζήτηση για τη Βασιλεία, «με αφορμή τον θάνατο του Κωνσταντίνου», αφού δεν απειλείται το πολίτευμα.

Προηγουμένως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης είπε ότι οι δύο μεγάλες εθνικές τραγωδίες στον 20ο αιώνα έχουν τη σφραγίδα του παλατιού. «Είπατε σωστά, κύριε Βορίδη πως ούτε όταν κοιμάστε δεν χάνετε την ιδιότητα του υπουργού Εσωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Θα έπρεπε να είστε πολύ πιο προσεκτικός. Ιδίως εσάς, που η κοινοβουλευτική δημοκρατία είχε μεγάλη αγκαλιά, για εσάς προσωπικά, που δεν ήσασταν, από τη δεκαετία του ’70, καθαρά με αυτές τις θέσεις… Και να αναρωτιέμαι πια. Τι είστε κύριε Βορίδη. Με ποια πλευρά της ακραίας άκρας δεξιάς είστε;», είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης, απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών.

«Όταν πηγαίνω σε μια κοινωνική εκδήλωση, πηγαίνω ως Μάκης Βορίδης»

Στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο Μάκης Βορίδης απάντησε και για την ιδιότητα με την οποία παρέστη στην κηδεία «του αειμνήστου πλέον Κωνσταντίνου». «Η κυβέρνηση εξεπροσωπήθη σε υψηλότατο επίπεδο, από τον αντιπρόεδρο της και την κυρία υπουργό Πολιτισμού, την κυρία Μενδώνη. Κατά τα λοιπά, αν με ρωτάτε γιατί ή πώς ήμουν εγώ εκεί, σας λέω ότι είχα πρόσκληση από την οικογένεια, με μέλη τής οποίας συνδέομαι κοινωνικώς. Ελπίζω να μου το επιτρέπετε», είπε ο κ.Βορίδης και προσέθεσε: «Δεν ξέρω γιατί το συζητάμε αυτό εδώ. Από εκεί και πέρα, μου λέτε αν παρέστην, ως υπουργός Εσωτερικών. Η αλήθεια είναι ότι δεν παραιτούμαι και επανατοποθετούμαι, κατά τη διάρκεια του βίου μου. Δηλαδή, να πω την αμαρτία μου, όταν πηγαίνω σε μια κοινωνική εκδήλωση, πηγαίνω ως Μάκης Βορίδης αλλά, αν με ρωτήσουν εάν έχω πολιτική ιδιότητα ή κυβερνητικό αξίωμα, η αλήθεια είναι ότι το έχω, εκείνη τη χρονική στιγμή».

Καθώς, από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης τέθηκε ζήτημα ψηφοθηρίας, ιδίως στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, ο υπουργός Εσωτερικών είπε, απευθυνόμενος στην Ελληνική Λύση: «Γιατί το θέτετε εσείς; Σας απασχολεί αυτό το θέμα; Ο βασιλεύς της Ισπανίας δεν ψηφίζει στην Ανατολική Αττική, εξ όσων γνωρίζω».

Ως προς την απόφαση της κυβέρνησης, για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο Μάκης Βορίδης είπε ότι «ελήφθη μια απόφαση από τον πρωθυπουργό, προφανώς μετά από σταθμίσεις μιας σειράς παραγόντων, νομικών και άλλων». Καθώς πολλές φορές τις τελευταίες ώρες διατυπώνονται σχόλια ότι η κηδεία του τέως βασιλιά δεν είχε την εικόνα μιας κηδείας ιδιώτη, ο υπουργός Εσωτερικών έσπευσε να σχολιάσει: «Ακούστε, αν -να χτυπήσω ξύλο- αποβιώσω αύριο, είναι βέβαιο ότι πάντως δέκα-δεκαπέντε αρχηγοί κρατών δεν θα έρθουν στη δική μου κηδεία. Δεν ξέρω για τη δική σας, για τη δική μου λέω. Άρα προφανώς ότι πρόκειται για την κηδεία ενός προσώπου το οποίο διετέλεσε βασιλεύς και συνδέεται οικογενειακά, με πολλούς βασιλικούς οίκους, αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει. Τι να κάνουμε τώρα; Άρα δεν κατάλαβα, ως προς αυτό, το μέγεθος της συζητήσεως. Διότι αυτό ξεκινά από την Αριστερά που βγάζει ένα αντανακλαστικό για το πολίτευμα που καθόμαστε και συζητάμε. Δηλαδή άσχετα πράγματα. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με ένα συγκεκριμένο πράγμα. Απεβίωσε ο Κωσταντίνος. Με αυτό έχουμε να κάνουμε. Όλο το υπόλοιπο δεν καταλαβαίνω γιατί το αντιμετωπίζει κάποιος με φόβο».

«Εγώ θα δεχθώ ότι οι πολιτικές και ιστορικές αποτιμήσεις, όταν πεθαίνει ένα πρόσωπο, που έχει διαδραματίσει πολιτικό ρόλο, προφανώς θα γίνουν για όλους. Ανοίγει μια συζήτηση για την ιστορία. Αλλά να πει κάποιος ότι αυτό αποτελεί ενεργό πολιτικό ζήτημα, εεε, δεν αποτελεί ενεργό πολιτικό ζήτημα. Είναι μια συζήτηση ιστορικής αποτιμήσεως», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και προσέθεσε ότι δεν είναι κανονικό να γίνεται μια συζήτηση σαν η τελετή να αφορά ως θέμα πολιτειακό.

Με αφορμή μάλιστα εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή και καταρρέει, ο Μάκης Βορίδης είπε ότι δεν επιβεβαιώνεται σε κανένα δημοσκοπικό εύρημα, και σήμερα δημοσιεύεται «η χιλιοστή δημοσκόπηση που δείχνει ότι πάλι διευρύνεται η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, πάλι το ΜέΡΑ25 καρκινοβατεί και δεν φαίνεται να μπαίνει στη Βουλή ενώ η Ελληνική Λύση εξακολουθεί σε βρίσκεται σε πολύ μικρό ποσοστό».

Η αντιπολίτευση

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος είχε αναφερθεί στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και την παρουσία μελών της κυβέρνησης και βουλευτών. «Το μοναδικό κόμμα που τήρησε θεσμική στάση και θέση ήταν η Ελληνική Λύση. Βγάλαμε ανακοίνωση. Είπαμε ότι πρέπει να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους, γιατί ήταν αρχηγός του κράτους, αλλά ο πρόεδρός της δεν θα πάει στην εκδήλωση, στην ταφή. Τι πιο σοβαρό για έναν πρόεδρο κόμματος να στηρίξει και τον θεσμό και το ανθρώπινο, αλλά και να μην συμπαρασυρθεί από ψηφοθηρικές τάσεις όπως του Βορίδη, των βασιλοφρόνων της Ανατολικής Αττικής και να πάει ως ιδιώτης ο υπουργός εκεί;», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Όπως υπογράμμισε, «από εδώ και πέρα, να ξέρετε: Όποιος θέλει θα πηγαίνει ως ιδιώτης όπου θέλει. Θα απεκδυθεί του ρόλου του βουλευτού, θα πηγαίνει στην εκδήλωση και θα βγαίνει ως βουλευτής από εκεί μέσα. Αυτά είναι γραφικότητες. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Αλλά τώρα να σας πω κάτι; Από τον κ. Βορίδη όλα τα περιμένω. Τι έλεγε, τι έκανε, τι κάνει. Όλα τα περιμένω από τον υπουργό, γιατί η Κομανέτσι ωχριά μπροστά του, μια και μιλάμε για τον στίβο, κυρία Σακοράφα, ωχριά στην κωλοτούμπα». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αξιοποίησε μάλιστα και ένα λογοπαίγνιο για την παρουσία των βουλευτών της ΝΔ, χθες, στη Μητρόπολη Αθηνών. «Μαζί με τους βασιλικούς, ποτίστηκαν και οι γλάστρες της Νέας Δημοκρατίας! Το πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία είναι ότι δεν έχει πολιτικό λίπασμα και μαραίνεται και είναι σε αποδρομή. Κι όσο και να ποτίσει τους βασιλικούς, η γλάστρα έχει τελειώσει».

Στο ίδιο κλίμα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, μίλησε για προσπάθεια της ΝΔ να προσελκύσει «τα ψηφαλάκια των βασιλοφρόνων της Ανατολικής Αττικής» και κάλεσε τον παριστάμενο υπουργό να διευκρινίσει, «αν πήγε χθες στη Μητρόπολη βγάζοντας το σακάκι του υπουργού και βάζοντας το μπουφάν του ιδιώτη».

Σε όσα πρέπει να μείνουν στη μνήμη και όχι να χαθούν στη λήθη, αναφέρθηκε, σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης. «Ο τέως βασιλιάς, τα τρία χρόνια και τους έντεκα μήνες που ήταν ο ανώτατος άρχων της χώρας, πρόλαβε: Πρώτον, να αναγκάσει τον Καραμανλή σε αυτοεξορία με την κραυγή “Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα;”. Δεύτερον, να παροτρύνει την κίνηση του ΙΔΕΑ στον Στρατό, για να κατηγορήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου για τον ΑΣΠΙΔΑ τότε, γεγονός που το χρησιμοποίησε ως βασική συλλογιστική για να διώξει τον πρωθυπουργό του 53% και να φέρει την αποστασία στην Ελλάδα που οδήγησε στα Ιουλιανά και στη χούντα. Τρίτον, ουσιαστικά όρκισε -ως μη όφειλε ως προστάτης του πολιτεύματος και ανώτατος άρχοντας- τη χούντα. Και τέταρτον, δεν αποδέχτηκε ποτέ όχι μόνο το αποτέλεσμα, αλλά υπήρξε και μια ολόκληρη διαδικασία και καταγγελία, που δεν διαψεύστηκε ποτέ, για το ότι γίνονταν κινήσεις των αξιωματικών, για να ρίξουν τον Καραμανλή μετά το 1974», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης.

«Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά στη μιντιακή παλινόρθωση του έκπτωτου και μάλιστα ήδη νεκρού βασιλιά», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης και προσέθεσε ότι «τρεις στους δέκα Έλληνες ήθελαν βασιλιά το 1974. Ευτυχώς επτά στους δέκα του είπαν να πάει από εκεί που ήρθε». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 σχολίασε και την παρουσία πολιτικών και επιχειρηματιών στη νεκρώσιμη ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών. «Τι άλλο άραγε από αυλικοί, γαλαζοαίματοι ήταν οι εφοπλιστές, οι Έλληνες γνωστοί εφοπλιστές όπως ο κ. και η κυρία Βαρδινογιάννη ή ο κ. Προκοπίου αλλά και αρκετοί άλλοι από τους υπόλοιπους παρασιτικούς Έλληνες δήθεν επιχειρηματίες, οι οποίοι έδωσαν το “παρών” με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην κηδεία του τέως; Αν δεν κάνω λάθος, σας πήρε και εσάς κύριε υπουργέ, που εκπροσωπείτε την κυβέρνηση, το μάτι μου να υποβάλλετε εκεί κάποια στιγμή τα σέβη σας», είπε ο κ. Γρηγοριάδης.

コメント


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page